GGD denkt over drie maanden iedereen tussen 12 en 18 jaar geprikt te kunnen hebben
- Nieuws
- GGD denkt over drie maanden iedereen tussen 12 en 18 jaar geprikt te kunnen hebben
Volgens André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR, is het haalbaar dat we per begin september klaar zijn met vaccineren. "Mijn verwachting is dat als we de 12- tot 18-jarigen op een verstandige manier erbij doen, we ook deze groep in hetzelfde tijdsbestek zouden kunnen prikken", aldus Rouvoet in 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Vanaf 12 jaar
De GGD prikt gestaag door. Inmiddels zijn 10,4 miljoen mensen gevaccineerd en hebben de 21.000 mensen die eerder AstraZeneca weigerden, dit weekend alsnog een afspraak gemaakt. Volgens André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR die het merendeel van de prikken in Nederland zet, is het waarschijnlijk dat we in september de vaccinatiecampagne kunnen beëindigen. "We schrikken er niet van als de minister zegt dat we dan kunnen afronden."
De discussie of jongeren vanaf twaalf jaar ook het coronavaccin moeten krijgen, wordt nu gevoerd. In Duitsland zijn ze vandaag wel al gestart met het vaccineren van de twaalfjarigen. Rouvoet: "Mijn verwachting is dat die beslissing er in Nederland ook aan zit te komen". En als die leeftijdsgroep ook nog door de GGD moet worden geprikt, hoeft dat volgens de voormalige minister en leider van de ChristenUnie "niet extra te duren" en kunnen al die jongeren ook al in september zijn geprikt.
Tempo
Rouvoet is opgelucht over de daling van de besmettingscijfers, maar "we sturen de medewerkers van het bron- en contactonderzoek, de teststraten en het vaccineren nog niet naar huis. We kijken wel vooruit naar het derde en vierde kwartaal. Het testen zal het eerste zijn dat de GGD zal afbouwen." Over het behouden van de prikstraten is nog geen duidelijkheid. "Komt er nog een derde booster prik? Of moeten we jaarlijks een prik?", vraagt de voorzitter van de GGD-GHOR zich af.
"We hebben nog niet zo veel bulkvoorraden dat mensen kunnen kiezen welk vaccin ze krijgen", zegt André Rouvoet. "We krijgen nog steeds minder leveringen dan dat we capaciteit hebben om te prikken." Belangrijker vindt de voormalige vice-premier en oud-minister van Jeugd en Gezin en OCW dat mensen de keuze hebben het Janssen-vaccin te krijgen, mochten ze dat willen.
Dat er een keuzevrijheid komt welk vaccin je in de arm krijgt ingespoten, is niet erg waarschijnlijk. Verwacht wordt dat iedereen boven de achttien jaar die dat wil in de komende weken de eerste prik heeft gehad. De tweede prik zal met hetzelfde vaccin moeten gebeuren. Dan is het al voor je beslist of je Pfizer of Moderna krijgt.
Gele boekje
Vanaf vandaag zet de GGD ook stempels in het 'gele boekje' als ze een vaccinatie hebben ontvangen. "Dat doen we vooral omdat mensen dat graag willen", aldus Rouvoet. "De minister en de GGD'en hebben de afgelopen weken al meegeven dat die stempel geen meerwaarde heeft. Je kunt er niet mee op reis. Het wachten is op de Europese digitale certificaten."
Als je straks de grens overgaat, heb zo'n Europees certificaat nodig. "Het is een extra service van de GGD dat de we die stempel zetten", aldus Rouvoet, "Voeg die kaart die je bij je vaccinatie krijgt in je gele boekje. Aan het gele boekje zelf, heb je niets."
GGD'en denken ook iedereen vanaf 12 jaar te kunnen hebben geprikt in september
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.