Prijsverhoging vaccins erg? 'We moeten juist blij zijn dat Pfizer zoveel winst maakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijsverhoging vaccins erg? 'We moeten juist blij zijn dat Pfizer zoveel winst maakt'

Pfizer en Moderna verhoogden onlangs de prijs van hun coronavaccins. Logisch, vindt Franc de Korte, woordvoerder van de Vereniging Innovatieve Geneeskunde, waar ook Pfizer lid van is. Dat de bedrijven winst maken, is juist dé reden dat er vaccins zijn, zegt hij in Dit is de Dag. "Ze namen in het begin van de pandemie al het risico om onderzoek te doen, met eigen geld", zegt hij.

Het Pfizer-vaccin kost tegenwoordig 19,50, terwijl het eerst 15,50 was; Moderna kost nu 21 euro, tegenover 19 eerder, zo meldde de Financial Times. Volgens De Korte wordt dit geld gebruikt om weer nieuw onderzoek te doen, omdat er met nieuwe varianten wellicht ook weer nieuwe vaccins nodig zijn. "Er zijn nog 800 onderzoeken tegen corona en vaccins gaande op dit moment”, vertelt hij. “Dit zijn partijen die de risico’s kunnen nemen, juist omdat ze vet op de botten hebben."

Hij snapt dat er onbegrip over is. "Mijn Twitter zal wel weer volstromen", zegt hij, maar volgens hem is dat dus niet helemaal terecht.

Video niet beschikbaar

Patenten

NGO Oxfam Novib noemt de prijsverhoging 'een van de dodelijkste gevallen van winstbejag in de geschiedenis'. Met name armere landen betalen de prijs, zegt beleidsadviseur Ben van Gils. De pandemie gaat namelijk pas weg als álle mensen gevaccineerd zijn, zegt hij en op dit moment gaan bijna alle vaccins naar rijkere landen omdat bedrijven daar meer aan kunnen verdienen, zegt hij: "De ongelijkheid wordt groter".

Dat bedrijven meer verdienen aan rijke landen is waar, zegt ook De Korte impliciet: aan armere landen worden lagere kosten berekend dan aan rijkere landen. Pfizer, die niet in de uitzending wil reageren, zegt dit ook in een schriftelijke verklaring: armere landen betalen slechts de kostprijs. Van Gils denkt dat hierdoor niet genoeg vaccins in bijvoorbeeld Afrika terecht komen. De beste oplossing daartegen is het opheffen van patenten, zodat iedereen vaccins kan maken, vindt hij. Hierdoor wordt het aanbod groter en ongelijkheid kleiner, hoopt hij.

Franc de Korte denkt dat het niet zo simpel ligt: "Er zijn maar een paar mensen die genoeg kennis hebben en die werken bij de vaccinbedrijven. Het is sneller om een bestaande fabriek uit te breiden dan nieuwe fabrieken neer te zetten, waar je ook mensen nog moet opleiden. Moderna heeft oktober vorig jaar de patenten vrij gegeven maar daar is vanuit de hele wereld nul respons op gekomen."

Derde prik

Van Gils heeft nog een belangrijke boodschap aan de Westerse landen: gun eerst de vaccins aan armere landen, voordat er over een derde prik na wordt gedacht. De Korte snapt de oproep, maar benadrukt dat dit echt aan de politiek is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie