Marion Koopmans: 'Wetgeving staat coronaonderzoek in de weg'
- Nieuws
- Marion Koopmans: 'Wetgeving staat coronaonderzoek in de weg'
[EO] Volgens hoogleraar virologie Marion Koopmans lopen corona-onderzoekers in Nederland regelmatig tegen een muur van te strenge wetgeving aan. In de podcast Virusfeiten roept Koopmans de politiek op om hier goed naar te kijken: "Regel het nou een keer goed."
#16 - Begon het allemaal bij schubdieren? - Virusfeiten
"Wetenschappers weten precies welke vragen ze moeten stellen, universiteiten weten precies wat ze moeten doen: maar we stuiten op allerlei barrières van wetgeving in onze onderzoeken," vertelt Marion Koopmans. "We moeten dit in Nederland echt anders gaan regelen."
Jaloers
Een belangrijk nieuw onderzoek uit Schotland toont een vergelijkbare werking aan tussen het Pfizer-vaccin en het vaccin van AstraZeneca. Voor de studie analyseerden onderzoekers een dataset van maar liefst 5,4 miljoen inwoners van Schotland. "Dat is echt waanzinnig!" zegt Marion Koopmans, "Echt een hele waardevolle studie, die ik graag in Nederland ook zou willen doen."
In Schotland hebben ze de gegevens van het hele land in een database gestopt. "Ze weten precies wie er gevaccineerd is en koppelen dat aan gegevens van ziekenhuizen, huisartsen, laboratoria en sterfteregistratie", vertelt Koopmans. "Dat is precies het soort database die je nodig hebt om goed zicht te hebben op een pandemie."
Koopmans zegt jaloers te zijn op de Schotten: "Samen met Marc Bonten (arts-microbioloog en OMT-lid, red.) heb ik besproken of we zo’n studie niet ook in Nederland kunnen opzetten. Ik ben echt jaloers hierop, maar dit type onderzoek is in Nederland helaas niet mogelijk. We lopen tegen allemaal privacywetten aan waardoor dit niet mogelijk is."
Belemmeringen
Ook andere COVID-wetenschappers hebben hiermee te maken. Uit onderzoek van arts-microbioloog Jan Kluytmans blijkt dat coronasneltesten en thuistesten in de praktijk goed bruikbaar zijn. "Formeel mag het alleen nog niet, omdat er wettelijk toezicht nodig is van een arts," vertelt Koopmans. "Wettelijke kaders zijn er natuurlijk met een reden, maar in dit geval staat het echt in de weg. Dan vraag ik me af: jongens, is dit echt niet te organiseren? In Engeland gebeurt het al."
Volgens Koopmans loopt ook Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning tegen dit probleem aan. "Bruijning wil graag onderzoek doen op scholen, omdat er zo weinig bekend is over circulatie op scholen. Ze heeft projecten om hier onderzoek naar te kunnen doen, maar het stuit wederom op dit soort wettelijke belemmeringen. We moeten echt gaan regelen dat we dit in de toekomst wel mogelijk maken," stelt Koopmans.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.