Toezichthouder EMA: AstraZeneca-vaccin is veilig
- Nieuws
- Toezichthouder EMA: AstraZeneca-vaccin is veilig
Toezichthouder EMA heeft zijn oordeel over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin gegeven: volgens de geneesmiddelenautoriteit is het vaccin veilig en effectief. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen komt later vandaag met een reactie op het nieuws voor Nederland, waar vaccineren met het vaccin is opgeschort.
Video niet beschikbaar
"Het EMA begon eigenlijk met de boodschap 'het vaccin is veilig en het is effectief', dat wilden ze eerst heel duidelijk neerzetten. Vervolgens hebben ze gezegd dat er meldingen zijn gedaan van trombosegevallen nadat mensen geprikt waren en zij hebben geprobeerd te achterhalen of er een relatie was. Is er een oorzaak en een gevolg en is die trombose echt het gevolg van dat prikken. Ze zeggen dat in algemene zin, als je naar al die meldingen kijkt, dan is dat niet zo. Maar er zijn ook een aantal specifieke meldingen gedaan over bijzondere gevallen en daarvan weten ze niet helemaal zeker of er een verband is", zegt wetenschapsredacteur Francien Yntema in Nieuws en Co.
Verband nog helemaal niet uit te sluiten
Experts bij de Europese geneesmiddelenautoriteit onderzochten meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes. Een verband tussen de klachten en het vaccin is nog niet uit te sluiten, zei directeur van het EMA Emer Cooke. Maar dat is geen reden om het vaccin niet als veilig te bestempelen, zei Cooke. Het EMA oordeelt daarbij dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het benadrukte dat er bij elk vaccin dat miljoenen keren wordt toegediend weleens zeldzame klachten ontstaan.
Er zijn inmiddels 25 gevallen van zeldzame vormen van trombose bekend, waarvan 18 gevallen van 'hersentrombose' en 7 gevallen van de combinatie van klachten. Er zijn 20 miljoen mensen gevaccineerd met het vaccin. In de Europese Unie gaat het om 7 miljoen, in het Verenigd Koninkrijk 11 miljoen. Het EMA onderstreepte in de persconferentie dat in de EU dagelijks duizenden mensen overlijden door corona en dat het vaccin daarom van groot belang is.
Het EMA raadt wel aan om een waarschuwing over deze klachten toe te voegen aan de bijsluiter van het vaccin.
Wat gebeurt er nu?
Meerdere Europese landen legden het gebruik van het vaccin stil vanwege de klachten. Ook Nederland heeft dat gedaan. Voorlopig wordt het vaccin tot 28 maart in Nederland niet toegediend. Het is nog onduidelijk wat het oordeel van het EMA voor deze beslissing gaat betekenen.
De meldingen van mogelijk ernstige bijwerkingen doken op nadat mensen waren gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar, stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
AstraZeneca in cijfers in Nederland
In Nederland zijn momenteel zeker 350.000 prikken met het AstraZeneca-vaccin gezet. Er zijn 795.000 doses geleverd. Tot en met juni worden 3,2 miljoen doses hier naar verwachting geleverd.
Deze week konden naar schatting 110.000 prikken niet gezet worden vanwege de pauze. Als de pauze tot 28 maart duurt, worden dat 200.000. Die prikken zouden bij 60 tot en met 64-jarigen, mensen met morbide obesitas, mensen met het syndroom van Down, ggz-medewerkers en patiënten en wijkverpleging gezet worden. De afspraken worden niet geannuleerd, alleen verzet.
'Ik ben niet bang'
Er zijn in de EU en het Verenigd Koninkrijk al zo'n 16 miljoen prikken van Astra Zeneca gezet en één van die prikken was voor Josien de Graaf in Middelburg. Ze moet er dus nog één, maar daar is ze niet bang voor:
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.