'Homeopathie is gelul'
- Nieuws
- 'Homeopathie is gelul'
Kruidendrankjes, orthomoleculaire diëten of bioresonantie met koperen staven. Kwakzalverij is zo oud als Methusalem, maar ook tijdens de coronapandemie helemaal hot. Jort Kelder gaat in een nieuwe Jortcast in gesprek met Catherine de Jong, bestuurslid van de vereniging tegen Kwakzalverij. “Homeopathie is gelul, honderd procent onzin”, zegt zij.
#367 - "Homeopathie is gelul" - De Jortcast
Alternatieve geneeswijzen vervullen volgens de Jong onze behoefte aan een behandelritueel. "Wat wij moeten leren in deze westerse maatschappij is dat je bij bepaalde klachten en kwalen ook niets kunt doen en kan wachten tot het overgaat. Er hoeft niet altijd een behandelritueel te zijn om verbetering te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld bij homeopathie; je geneest ondanks de homeopathie en niet dankzij homeopathie."
Te streng
"Ben je niet te strikt? Bij jou moet alles empirisch bewezen zijn, met een dik rapport", werpt Jort tegen. "Maar als je geen mensen hebt die af en toe buiten de lijntjes kleuren die nieuwe wegen inslaan, dan krijg je misschien ook nooit vernieuwing van het vak."
"Prima om nieuwe dingen te proberen," antwoordt De Jong, "maar als blijkt dat het niet werkt, schuif het dan aan de kant."
Placebo effect is ook een effect
"Maar wat zeg jij dan van het placebo-effect? Het is wetenschappelijk gezien nep, die alternatieve therapie, maar als het voor mensen werkt omdat ze er met een goed humeur aan beginnen, dan is het toch prima? Dan is er toch wel een effect?" vervolgt Jort.
"Bij elke nieuwe alternatieve therapie die iemand probeert, is er in het begin enthousiasme en dus een effect, dat zogenaamde placebo effect. Maar dat placebo-effect houdt nooit lang stand. Daarom wordt er ook zoveel geshopt in de alternatieve behandelingen." Mensen gaan eerst naar een homeopaat, dat geeft even een placebo effect. Vervolgens ebt dat effect weg en gaan ze op zoek naar een andere therapie waar ze een kort effect krijgen.
"Als ik een placebo zou voorschrijven aan jou dan zou ik moeten zeggen: ik geef je dit middel, er zitten geen effectieve stoffen in, het heeft ook geen effect. Maar als je er zelf heel erg in gelooft dan kan het jezelf tijdelijk de illusie geven dat het helpt. Dat is correcte bijsluiter informatie bij een homeopathisch middel", zegt De Jong.
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.