Wat doen partijen voor een gezonder Nederland? 'Het grote plan ontbreekt'
- Nieuws
- Wat doen partijen voor een gezonder Nederland? 'Het grote plan ontbreekt'
De accijnzen op tabak en alcohol omhoog of afspraken over suiker en vet in levensmiddelen? Politieke partijen hebben in hun partijprogramma's verschillende ideeën voor een gezonder Nederland, maar het grotere plan ontbreekt. Dat zegt Erik Buskens van het UMC Groningen in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Preventie is niet helemaal nieuw voor onze regering. Het huidige demissionaire kabinet stelde eerder onder leiding van staatssecretaris Paul Blokhuis het Nationale Preventie-akkoord op, waarvoor de staatssecretaris met zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven om de tafel ging.
Oorzaak ongezond leven
Buskens is hoogleraar Health Technology Assessment en denkt dat de oorzaken van ongezond leven niet worden aangepakt. Deze oorzaken gaan veel verder dan alleen het aanpakken van obesitas of alcohol- en tabaksgebruik, stelt hij.
Gezond leven is volgens Buskens verweven met alle facetten van het leven, zoals woning- of werkzekerheid. "Als je als zpp'er onzeker bent of de volgende dag wel brood op de plank hebt, dan snap ik dat je geen tijd hebt om na te denken over gezonde keuzes voor het avondeten", aldus Buskens.
Regionale programma's
Aad de Groot is directeur DSW Zorgverzekeraars. Hij maakt zich zorgen over het steeds grotere gezondheidsverschil tussen mensen in Nederland. "Als je praktisch opgeleid bent, leef je gemiddeld tien jaar korter dan iemand met een hbo-opleiding." Hij wil dat er meer in algemene zin gekeken wordt naar hoe we allemaal langer en gezonder kunnen leven.
De overheid speelt wat hem betreft een belangrijke rol in voorlichting, maar de problemen moeten vooral regionaal worden aangepakt.
Onderwijs
Volgens huisarts en columnist Danka Stuijver begint goede preventie al in het onderwijs. "De ultieme vorm van preventie is voorkomen dat kinderen patiënt worden." Dat begint op school met een gezonde schoollunch of met onderwijs over eten.
Stuijver: "Mijn zoontje ging met zijn klas groentesoep maken. Zelfs kinderen die thuis geen groenten willen, namen twee koppen." Ook wist haar zoontje thuis te vertellen welke groenten goed is voor je. "Dat geeft aan hoeveel het onderwijs kan betekenen."
Mensen uit het vak
Leraren hoeven die voorlichting niet allemaal zelf te doen, vindt Stuijver. "Ik ben een voorstander dat mensen uit het vak dit doen. Ik ken een cardioloog die best één dag in de week in het onderwijs wil vertellen wat het belang van gezondheid is."
Danka Stuijver, Aad de Groot en Erik Buskens over de zorg
Spraakmakers bespreekt verkiezingsthema’s
In Spraakmakers aandacht voor de vijf belangrijke thema’s die een rol spelen bij de verkiezingen en formatie. Ghislaine Plag praat met experts over de zorg, de arbeids- en woningmarkt, het klimaat en het onderwijs.
Meer over de thema's:
Woningmarkt: Hoe redden we de woningmarkt?
Klimaat: Hoe overbrug je partijverschillen in de energietransitie?
Arbeidsmarkt: Waarom alleen het minimumloon verhogen werknemers niet gaat helpen
Onderwijs: Wat te doen aan kansenongelijkheid?