Vluchteling Noord-Korea: 'We kochten bewakers om'

foto: Maarten Bleumersfoto: Maarten Bleumers
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchteling Noord-Korea: 'We kochten bewakers om'

Sinds de oprichting van Noord- en Zuid-Korea in 1953 zijn er zo’n 30.000 Noord-Koreanen naar Zuid-Korea gevlucht. Een route die vaak via China en Thailand loopt en niet zonder gevaar is. Maar China jaagt op Noord-Koreanen om ze terug te sturen. Steeds minder Noord-Koreanen redden het tot in Zuid-Korea. Joungho Park (27) woont in de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul. Aan verslaggever Maarten Bleumers vertelt hij over zijn vlucht uit Noord-Korea.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Maarten Bleumers in Seoul, Zuid-Korea.

Joungho Park, vluchteling en ondernemer

Joungho Park: "Ik ben als klein jongetje al gevlucht. Maar ik herinner me dat we aan een rivier woonden, de grens met China. Aan de andere kant van het huis is het maïsveld, eigendom van de staat. Ik herinner me zwemmen in de zomer, sleetje rijden in de winter."

"Mijn oudere broer was al eerder gevlucht. Ik was arm en had slecht te eten. Toen ik aan ondervoeding begon te lijden besloot hij dat ook ik moest vluchten. Het is rond drie uur in de nacht als we met een groepje naar de rivier gaan. Normaal gesproken kan ik daarin staan maar de stroom is nu te wild omdat het het Moesson-seizoen is. Mijn broer draagt me."

"De grensrivier wordt bewaakt, maar we hebben bewakers omgekocht. De wachtroosters zijn echter veranderd waardoor de omgekochte bewakers er niet staan. De nieuwe bewakers ontdekken ons en beginnen op ons te schieten. We zijn al halverwege en besluiten door te gaan naar de Chinese kant. Een paar van onze groep worden daar door Chinezen militairen gepakt. Mijn broer en ik weten te ontkomen. Via een missiepost in China kan ik uiteindelijk naar Zuid-Korea gesmokkeld worden."

Park: "Nu heb ik de kans gekregen in Seoul een bedrijfje op te zetten. Ik ben de eerste die een paar jaar geleden een ‘food-truck’ heeft gekregen, dankzij het Ministerie van Eenwording, autobedrijf Hyundai en de paardenracebaan waar ik gratis mag staan. Een klein etenswagentje waarmee ik sandwiches verkoop bij de paardenracebaan aan de rand van Seoul, een goed lopend zaakje."

"Als het ooit van een hereniging met Noord-Korea komt hoop ik terug te gaan en daar een bedrijf te beginnen. Zodat ik jongeren uit de omgeving in dienst kan nemen en een beter bestaan kan bieden."

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en kijk of luister hier de reportage.

Ster advertentie
Ster advertentie