Feit of Fictie: We bestellen meer en koken minder
- Nieuws
- Feit of Fictie: We bestellen meer en koken minder
Van een patatje tot een sterrenmaaltijd: je kunt tegenwoordig alles aan huis bezorgd krijgen. In RTL Summer Night beweerde FoodExpert en presentatrice Miljuschka Witzenhausen dat de Nederlander minder kookt en steeds vaker bestelt. Martijn Rosdorff checkt in de rubriek Feit of Fictie deze stelling.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Thuisbezorgd
Allereerst belde Martijn met Joris Wilton van Thuisbezorgd.nl. Volgens Wilton bestellen de klanten van Thuisbezorgd gemiddeld zo’n 10,8 keer per jaar. Huishoudens bestellen dus nog lang niet alleen eten online. Echter zien ze wel een verandering in de voorkeur van consumenten. “Mensen zijn steeds vaker geneigd om eten thuis te laten bezorgen,” vertelt Wilton. Hij denkt dat dit te wijten is aan een breder aanbod van maaltijden op de markt.
Supermarkten
Als er een toename in het aantal bestellingen is, zou dit te zien moeten zijn in de cijfers van supermarkten. Dus belde Martijn ook met het CBL, Centraal Bureau Levensmiddelen. Dit is de branchevereniging van supermarkten. Directeur René Roorda zegt dat de omzet van supermarkten nog steeds stijgt. Hieruit concludeert hij dat 'er nog steeds meer word gekookt bij de mensen thuis'.
Dilemma
De twee onderzochte branches gaven dus ieder een ander antwoord op de vraag. Om de knoop door te hakken belt Martijn met onderzoeksbureau GFK. Deze verwezen naar een onderzoek van ABN AMRO uit 2016. Hierin staat dat het aantal maaltijdbezorgingen in 2016 drie procent is gegroeid ten opzichte van 2015. Aan het onderzoek deden bijna 5000 respondenten mee. Volgens GFK is dit het meest recente onderzoek op dit moment. Momenteel wordt er gewerkt aan een onderzoek over 2017.
Conclusie: Feit of fictie?
Volgens het CBL wordt er nog steeds veel gekocht in de supermarkt. Daar staat tegenover dat het aantal maaltijdbezorgingen stijgt ook volgens Thuisbezorgd. Dit laatste wordt bevestigd door de cijfers van ABN AMRO. Kortom, Martijn bestempelt de stelling voorlopig als feit.