Winnaar kookwedstrijd Mangiare!: 'Leve de lever op z’n Andalusisch!'
- Nieuws
- Winnaar kookwedstrijd Mangiare!: 'Leve de lever op z’n Andalusisch!'
Iedereen heeft wel een recept van zijn moeder dat niet te versmaden is. In het kookprogramma Mangiare! streden tien luisteraars om de titel 'De Beste Kok Blijft Toch Je Moeder'. Alle recepten staan online. Vandaag de laatste: van de winnaar, de moeder van Petra Kuse. "Leve de lever op z’n Andalusisch!"
Beschrijving (4-6 personen)
Neem 500 gram lever van de kip, het varken of het kalf.
Snijdt deze lever in dobbelsteentjes van 1 cm.
Fruit in wat boter twee eetlepels gesnipperde uit en een fijngewreven teentje knoflook zo, dat de uitsnippers glazig maar niet bruin worden.
Voeg dan de lever toe en laat deze onder voortdurend schudden, lichtbruin worden.
Laat in een andere pan laat intussen 100 g zeer fijngesneden, vet rookspek uitbraden, en fruit hierin (1 blikje) tomatenpuree tot deze donker van kleur is.
Dan toevoegen:
- 2 kopjes melk
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels mosterd
- ½ theelepel gemberpoeder.
Even door laten koken en nu de lever-en-ui erbij.
Zachtjes alles een half uur laten stoven.
Breng met zout op smaak en bindt de saus (als deze dunner is dan room) met wat aangemaakt aardappelmeel.
Kort voor het opdienen nog een ½ wijnglas witte wijn, b.v. droge sherry toevoegen.
Wat heb je nodig:
- lever van de kip, het varken of het kalf (500 gram)
- boter
- ui
- tomatenpuree
- melk (2 kopjes )
- suiker (2 theelepels )
- mosterd (2 theelepels)
- gemberpoeder (½ theelepel )
Luisteraar Petra Kuse schrijft: "Serveren met droge rijst en pikant aangemaakte sla en u hoort de roep: 'Leve de lever op z’n Andalusisch!'" Kruse kreeg het recept van haar moeder die het weer van de vakslager kreeg. Het stond ooit in het receptenblad 'Wat zullen we morgen eten' dat daar elke week op de toonbank te vinden was.
De jury: een mix van smaak en story
In een overvolle zaal van Studio Desmet in Amsterdam vond op vrijdagavond 1 december de finale plaats van de kookwedstrijd 'De Beste Kok Blijft Toch Je Moeder'. Onder toeziend oog van familie, onder wie de moeders, en tientallen luisteraars streden de tien finalisten om de Joop Braakhekke Bokaal, een prijs die vernoemd is naar de vorig jaar overleden televisie kok die rond dit thema ook een liedje heeft bedacht en gezongen.
De meesten hadden hun gerechten thuis al klaar gemaakt en hoefden alleen de 'finishing touch' nog te doen in de kleine keuken van de studio. Om beurten toonden ze het resultaat aan de jury, presentator Petra Possel en de 'lieftallige assistente' Francien Knorringa. Juryleden -'thuiskok' en presentator en cabaratier- Paul de Leeuw en -televisiekok en auteur van kookboeken- Yvette van Boven kregen een zeer gevarieerd aanbod voor hun kiezen. Van stroganoffsaus tot kippenlevertjes, van kwarktaart met mandarijntjes uit blik tot Rumbol.
Gevoelig waren de juryleden voor het gemak waarmee het recept kon worden gerealiseerd en de smaak. Zat er alcohol in, dan had dat vaak een streepje voor. Ook het verhaal àchter het recept telde mee in het eindoordeel. Herkenbaar voor velen was de anekdote over de stroganoffsaus. Dochter Ilse van der Meer vertelde hoe ze zich altijd maar weer verheugde op het einde van de week als ze als student naar huis toog. Moe van een week studeren, te laat naar bed gaan en even klaar met het vaak ongezonde eten. "Mijn moeder maakte dan stroganoff saus klaar. Daar verheugde ik me enorm op. Zo gezellig ook, samen aan tafel. De saus staat symbool voor de liefde die ik voel voor mijn moeder."
En dan was er nog het ontroerende verhaal rond de kwarktaart. Leny van Nierop: "Mijn moeder maakte de laatste jaren altijd de taart klaar voor haar jarige kleinkinderen. Met de mandarijntjes uit blik (ja, ze bestaan nog!) maakte ze het cijfer van de jarige job. Toen ze was overleden, had mijn nichtje tijdens de uitvaart zelf de kwarktaart gemaakt. Dat was heel bijzonder."
Uiteindelijk koos de jury uit de drie laatste finalisten niet de slobberchops (Paul de Leeuw: 'Dit is de hemel waar ik in terecht gekomen ben'. En: 'Heeft je moeder die naam zelf verzonnen?') of de rabarbercrumble (na lang zoeken vond de finalist het ingrediënt in een vriesvak van een groothandel. 'Complimenten voor de moeite die je hebt gedaan, dat was het waard'), maar de kippenlevertjes uit Andalusië als dè winnaar. Geroemd werden moeder en dochter om de voortreffelijke afwerking van het gerecht en de volle smaak.
Nieuwe kookwedstrijd in 2018: Met De Paplepel
Volgend jaar houdt Mangaire! weer een kookwedstrijd. Onder de titel 'Met de Paplepel' kunnen luisteraars dit keer de beste en lekkerste recepten van hun vader insturen. En natuurlijk wil Petra Possel dan ook wel het verhaal erachter horen. "Wie had of heeft een vader wiens gerechten indruk maakten, in positieve of negatieve zin? Kookte uw vader de sterren van de hemel, of misschien een heerlijk simpel prakje waar u nog steeds met weemoed aan terugdenkt?"
Wij zien uw recept en toelichting graag komen! Meer informatie over de wedstrijd vind je (binnenkort) op de website.
Alle tien de recepten zijn online terug te vinden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.