Nederland kan meer en sneller vaccins doneren aan Suriname maar doet dat niet
- Nieuws
- Nederland kan meer en sneller vaccins doneren aan Suriname maar doet dat niet
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er nu 100.000 vaccins van AstraZeneca ongebruikt in de opslag liggen die al deze week naar Suriname hadden gekund. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt redacteur Mitchell van de Klundert hoe het ministerie van Volksgezondheid reageerde op zijn berekening.
Het gaat om vaccins die dienen als reserve om eventuele vertraging van de Nederlandse vaccinatiecampagne op te vangen. Met een donatie van 100.000 doses zouden in Suriname alle mensen van 50 jaar en ouder een eerste prik kunnen krijgen die bescherming biedt tegen covid-19. Daarmee worden honderden ziekenhuisopnames voorkomen. In het land zijn nu 85.000 prikken gezet, op een bevolking van 400.000 18-plussers. In Nederland heeft de helft van de 18-plussers een eerste prik gehad.
Suriname staat te springen om vaccins want de coronasituatie is er schrijnend. In het land is de hoogste alarmfase van kracht. Op de intensive care geldt al een paar dagen code zwart en het land heeft Nederland gevraagd om medische hulpmiddelen, zorgpersoneel en vaccins.
Reservevoorraad
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid maakte dinsdagavond bekend dat hij volgende week 40.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname wil sturen. Hij noemt de situatie in het land "zeer ernstig".
Van die eerste donatie liggen ten minste 10.000 tot 15.000 doses klaar om te versturen. Om onbekende redenen is die vaccindonatie deze week afgeblazen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan een grotere donatie van AstraZeneca-vaccins pas later plaatsvinden en is dit afhankelijk van leveringen die nog moeten komen.
Tot aan juli zou Nederland vrijwel alle AstraZeneca-vaccins zelf nodig hebben. Maar uit leveringsschema's, voorraden en de bestellingen van het AstraZeneca vaccin, die de NOS heeft opgevraagd bij het RIVM, volgt een ander verhaal. Hieruit blijkt dat Nederland nu en in de komende weken een grote reservevoorraad van AstraZeneca aanhoudt.
Deze week zijn het 100.000 doses en in de weken hierna minstens 170.000 doses. De voorraad dient als reserve om een eventueel vertraagde levering van AstraZeneca op te vangen.
Volgens het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid is de farmaceut onbetrouwbaar wat betreft die leveringen. Maar bronnen melden aan de NOS dat de kans klein is dat de twee geplande leveringen van 155.000 en 193.000 doses de komende weken niet komen.