Wie krijgt als eerste de vaccins?
- Nieuws
- Wie krijgt als eerste de vaccins?
De ontwikkeling van vaccins voor het coronavirus is in volle gang, maar wat gebeurt er als het er eenmaal is? Wie krijgt het vaccin eerst? Wordt het de wet van de sterkste of zijn er afspraken?
In Met het Oog op Morgen vergeleek Ab Klink, voormalig minister van Volksgezondheid en huidig directeur van zorgverzekeraar VGZ, het met de Mexicaanse griep waar hij toen mee te maken kreeg.
Liever luisteren?
Toen in 2009 de Mexicaanse griep uitbrak, was Ab Klink minister van Volksgezondheid. Er werd gedacht dat het virus wereldwijd slachtoffers ging eisen dus ook toen was de vraag naar een vaccin erg groot.
"Ik heb toen uiteindelijk 34 miljoen vaccins gekocht voor Nederland, maar er waren veel kapers op de kust. De dreiging was er voor iedereen en ook het risico was groot."
Beperkt aanbod
Ook toen was het aanbod van vaccins schaars en moesten ze onder heel wat landen verdeeld worden. Klink herinnert het zich als de wet van de sterkste.
"Er was een beperkt aanbod natuurlijk en we werden zelf benaderd door de farmaceutische industrie. Ik weet nog dat we erg snel beslissingen moesten maken. Ik moest toen voor twaalf uur beslissen en heb meteen een optie genomen op 34 miljoen vaccins. Want het was echt een geval van wie het eerst komt, wie het eerst maalt."
Wet van de sterkste
Er zijn momenteel een paar bedrijven vaccins aan het ontwikkelen, maar kan het ook zo zijn dat het land dat als eerste een vaccin heeft ontwikkeld er ook als eerste recht op heeft?
"Ik verwacht geen gekkigheid zoals met de medische mondkapjes. De farmaceutische industrie gaat uiteraard het product aanbieden, maar we moeten als democratische westerse landen contact houden en afspraken maken. De ontwikkeling van zo'n vaccin duurt nog enkele maanden dus er is voldoende tijd om nu op elkaar af te stemmen."
Aanpak Europa
Het valt nog af te wachten of er een Europese aanpak komt, als het gaat om het verdelen van de vaccins, maar bij de Mexicaanse griep was dat volgens Klink niet het geval.
"Door de enorme tijdsdruk was er geen coördinatie binnen Europa. Ik weet nog dat we toen op de Europese Raad besproken hebben om het in de toekomst samen te doen. Ik hoop dat die aanpak er dit keer wel komt. Volgens mij is er achter de schermen wel wat contact, maar van een gecoördineerde aanpak is er nog geen sprake."
Moeilijke keuzes
We moeten ons volgens Klink voorbereiden op een schaarste van vaccins en dan moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden:
"Ik had dan wel 34 miljoen vaccins besteld, uiteindelijk kreeg Nederland er slechts 11 miljoen. Dan moet je moeilijke keuzes maken. Bij de Mexicaanse griep hebben we ervoor gekozen om jonge kinderen en oudere mensen dubbel te vaccineren. Ik hoop dat er bij schaarste ook gekeken kan worden naar het vaccineren van bevolkingsgroepen, los van de landsgrenzen. En dat ook de armere landen niet vergeten worden, want dat was toen wel een thema."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.