Cybercriminelen worden steeds jonger
- Nieuws
- Cybercriminelen worden steeds jonger
Jongeren zijn vaker betrokken bij cybercrime-zaken. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie op verzoek van de NOS heeft verzameld. Vorig jaar was in bijna de helft van de cybercrime-zaken een verdachte jonger dan 21 jaar. In 2018 ging het nog om 33 procent. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie, vertelt erover in het Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
"Ze worden niet alleen steeds jonger, maar er komen ook steeds meer jonge cybercriminelen bij", zegt Van der Plas. Volgens hem komt dat deels doordat het een eenvoudige vorm van criminaliteit is om in te stappen. "Jongeren voelen zich veilig achter het internet. Je hoeft slachtoffers niet in de ogen te kijken om dit te kunnen plegen."
Bendes
Tegelijkertijd neem de ernst toe: jongeren richten volgens het OM vaak ernstige schade aan. Ook Van der Plas beaamt dat het niet meer om "eenzame jongeren op een zolderkamer" gaat. Het gaat steeds meer om georganiseerde bendes: "Cybercrime heeft zich vermengd met de georganiseerde misdaad, er wordt tonnen in verdiend."
Ook ziet hij steeds vaker dat dit soort criminaliteit online wordt verheerlijkt, vooral door influencers en rappers. "Jongeren zien een filmpje op TikTok en denken 'dat is makkelijk verdienen'. Dat baart ons zeker zorgen."
Aanpak begint bij ouders
Volgens Van der Plas kan de politie de aanpak niet alleen af en moeten ook gemeenten, scholen en ouders zich bewust worden van het probleem. "Als je zoon elke maand met nieuwe dure schoenen thuiskomt, is er wel iets aan de hand. Ouders moeten meekijken wat hun kinderen online doen."
"Daarnaast moeten scholen er aandacht aan besteden en moeten bedrijven ervoor zorgen dat het plegen van bijvoorbeeld Whatsappfraude niet mogelijk is." Maar ook de politie zelf is aan zet: "We proberen aangiften meer aan elkaar te koppelen, zodat we patronen herkennen en de grote daders sneller op het spoor komen." Soms kunnen tientallen tot zelfs honderden aangiften naar een of twee achterliggende daders leiden. "Zo komen we bij de grote vissen terecht, en niet enkel bij de geldezels."
Ook ziet de politie dat mensen snel kunnen afglijden van cybercrime naar reguliere criminaliteit. "Crimineel geld maakt crimineel geld", aldus Van der Plas. "Jongeren rollen van de cybercrime in het drugscircuit. Dat willen we natuurlijk niet."
Steeds meer jonge cybercriminelen
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.