Wat we éigenlijk willen zeggen met onze tatoeages
- Nieuws
- Wat we éigenlijk willen zeggen met onze tatoeages
Hij heeft geen ringen, geen horloges, geen oorbellen. "Wel heb ik een kunsttand", geeft Henri Beunders toe. De 'historicus van het gevoel' schreef een boek over tatoeages: Optocht der tattoos: jacht op een betekenisvol bestaan. Hij was een uur te gast in Nooit Meer Slapen om te vertellen waarom mensen hun lichaam laten betekenen.
Ongemakkelijk: commentaar geven op tattoos
"Communicatie rondom tattoos is behoorlijk verwarrend", vond Henri Beunders: "Ik dacht, moet en mag ik iets zeggen over tatoeages? Wat mag ik dan zeggen? Mag ik ook zeggen dat ik het afschuwelijk vind? Of ben ik verplicht om te zeggen 'wat ben jij een rebel en een authentieke kunstenaar'? Als mensen zichzelf zien als kunstenaar, en hun lichaam als kunstwerk, dan mag ik daar ook iets van vinden, toch?"
Ik was altijd gevoelig voor de laag eronder: waarom doen mensen wat ze doen?
Henri Beunders wordt gezien als de historicus van het gevoel, of de historicus van de menigte. Hij duikt in de geschiedenis om te onderzoeken waarom 'wij' de dingen doen, die we doen. Hij stelt dat mensen zichzelf willen uiten. En dat uiten en communiceren doen we op heel veel manieren: één daarvan is ons laten tatoeëren. Maar Beunders ziet dit als de beste communicatiemethode.
Contact maken en écht voelen dat je leeft
"Er is eigenlijk een steeds grotere behoefte aan contact, in deze wereld vol media, koptelefoons, oortjes en flatscreens. Mensen willen duidelijkheid, willen naar een wereld waar écht wat gebeurt. Mensen hebben behoefte aan lichamelijkheid, en het gevoel hebben dat ze echt leven. Maar al die zaken worden steeds meer uitgebannen."
"Toch", stelt Beunders, "je kunt elkaar ook aankijken, aanspreken en erkennen. Daarvoor hoef je niet allemaal toeters en bellen aan je lichaam te hangen." En er zijn ook andere manieren om te voelen dat je leeft: "Als je gekke dingen wil doen dan kan dat altijd: ga door Afrika fietsen, een boek schrijven of de billen van je buurvrouw wassen in het bejaardentehuis. Er zijn allerlei manieren om betekenis te geven aan je leven."
Het individu dat wil opvallen
Een andere overeenkomstigheid is de behoefte om van jezelf een verhaal te maken met een tatoeage, stelt Beunders. "Om te laten zien dat je bijzonder bent. Ik heb veel mensen gesproken die ervaren allemaal dat niemand meer naar ze luistert. Dat niemand naar elkaar luistert: iedereen wil praten, niemand wil luisteren; iedereen wil zenden, niemand wil ontvangen; iedereen heeft een koptelefoon op en is afgesloten."
Henri Beunders ziet ook dat we in een tijd van revolutionaire veranderingen leven. "Van overzichtelijke vooruitgang, zijn we naar onbeheersbare vooruitgang gegaan." Om grip te krijgen op het leven kunnen we ons lichaam laten betekenen, dan voelen we dat we er zijn. Maar we kunnen onszelf ook moeilijke vragen stellen: "Wat is een mens eigenlijk, en waarom is een mens eigenlijk niet tevreden met wat hij is? Jezelf laten tatoeëren is dan soms een beetje de makkelijke weg."
Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?
Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.