Economie
EO

Strijd voor gedupeerden met woekerpolis gaat door, ook na 300 miljoen van NN Group

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd voor gedupeerden met woekerpolis gaat door, ook na 300 miljoen van NN Group

Afgelopen week werd bekend dat NN Group voor 300 miljoen heeft geschikt met gedupeerden met een woekerpolis. Maar het is nog lang niet klaar, zegt Stef Smit van de stichting ConsumentenClaim. "We willen de top-10 van grootste verzekeraars aanpakken en we moeten er nog vier", vertelt hij in Geld of je leven.

Weer een deal in de woekerpolisaffaire: wat betekent dit voor de gedupeerden? (10 januari 2024) - Geld of je leven

Smit was namens ConsumentenClaim jaren in gesprek met de NN Group en wil ook om tafel met bijvoorbeeld Reaal, vertelt hij. Dit doet hij samen met een aantal andere organisaties die opkomen voor gedupeerden.

Wat was het ook alweer?

Kees Kooman, die er in 2010 al een boek over uitbracht, vertelt dat woekerpolissen beleggingsproducten waren, aangeboden door verzekeraars. Normaal deden verzekeraars niet aan beleggen, maar in de jaren '90 gingen ze dat wel doen. Dat klinkt slim, want met beleggen kun je veel geld verdienen, maar de verzekeraars reserveerden een groot deel van de inleg van verzekerden voor allerhande verborgen kosten, vertelt Kooman.

Hij somt op: "Premies voor overlijdensrisicodekking, arbeidsongeschiktheidsdekking, verzekerd garantiebedrag, eerste- en doorlopende kosten, kosten bemiddelaar, beheerkosten, incassoprovisie, switchkosten, afkoopkostenpolis en ga zo maar door." Mensen kwamen er pas na jaren achter dat hun inleg grotendeels verdampt was. "Mensen legden 2000 per jaar in en kwamen er vervolgens achter dat 69 procent van hun geld opging aan kosten..." vertelt Kooman. Zelf verloor hij 32.000 euro.

Schikking voor 300 miljoen

Verzekeraars gaven, onder druk van consumentenorganisaties, uiteindelijk geld aan gedupeerden. NN Group, het voormalige Nationale Nederlanden, keert dus 300 miljoen uit. Dit wordt verdeeld onder de mensen die zich aanmeldden bij de vier organisaties waarmee men een schikking trof, vertelt Smit. "Hoeveel je krijgt hangt heel erg af van welk product je had. Het is minimaal 500 euro, maar het kan oplopen tot meer dan 10.000 euro."

Precies terugkrijgen wat je kwijt was is onmogelijk, vertelt Kooman, omdat dan alle verzekeraars failliet zullen gaan. Er werden naar schatting ongeveer 7 miljoen woekerpolissen verkocht. "Dan praat je over 60 miljard", denkt hij.

Mochten NN-gedupeerden die zich nog niet hebben gemeld bij een consumentenorganisatie nog geld willen zien, kunnen ze zich melden bij een speciaal loket van NN, vertelt Smit. Mocht je willen weten of je een woekerpolis hebt, kun je op de website van ConsumentenClaim kijken. "Daar hebben we een module staan", vertelt hij.

NN group betaalt schadevergoeding aan gedupeerden woekerpolisaffaire

Video niet beschikbaar

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie