Europa grijpt in: megawinsten energieproducenten vloeien terug naar consument
- Nieuws
- Europa grijpt in: megawinsten energieproducenten vloeien terug naar consument
De Europese Commissie ziet zich genoodzaakt om in te grijpen op de energiemarkt. Commissievoorzitter Von der Leyen wil de winst beperken van energiebedrijven en dat geld terugvloeien naar de burgers en bedrijven die te maken hebben met hoge energieprijzen. Energiedeskundige Martien Visser geeft een toelichting in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Producenten van duurzame elektriciteit en kernenergie krijgen voortaan niet meer dan 180 euro per megawattuur, nu is dat meer dan het dubbele. Producenten van olie en gas, zoals Shell en BP, krijgen te maken met een forse extra winstbelasting van 33 procent die in december zou moeten ingaan, bevestigen goed ingevoerde bronnen in Brussel. Verder moet het elektriciteitsgebruik in de hele Europese Unie terug met 10 procent en moet het piekgebruik terug met 5 procent.
Praktijk weerbarstig
Al deze maatregelen moeten de kosten voor energie van huishoudens en bedrijven fors omlaag brengen. Vandaag presenteert commissievoorzitter Von der Leyen de plannen in de jaarlijkse 'State of the Union', een toespraak in het Europees Parlement.
Het wordt volgens energiedeskundige Martien Visser, lector aan de Hanzehogeschool in Groningen, niet eenvoudig om al die contracten uit elkaar te houden. Het uitgangspunt van de commissie is goed, denkt hij, maar de praktijk weerbarstig: "Het is van belang dat alleen de daadwerkelijke behaalde overwinsten worden afgeroomd. Dat is eerlijk, maar vergt wel dat de overheid of accountants in de details van de boekhouding moeten kruipen."
'1250 euro per huishouden'
Alle maatregelen samen kunnen tot 117 miljard euro opleveren, volgens bronnen. Als dat geld wordt teruggegeven aan huishoudens en bedrijven betekent dat volgens een snelle rekensom van energiedeskundige Martien Visser dat dit tot zo'n 1250 euro per huishouden in Europa kan opleveren. De commissie gaat ervan uit dat de noodmaatregelen voor een jaar gaan gelden.