De strijd over het verkooprecht van het sperma van dressuurpaard Totilas
- Nieuws
- De strijd over het verkooprecht van het sperma van dressuurpaard Totilas
Ruiter Edward Gal won veel prijzen met Totilas. Het paard werd op een gegeven moment verkocht door de Nederlandse Kees Visser aan de Duitser Paul Schokemöhle. Het paard is in 2020 overleden, en sindsdien is ingevroren sperma onderwerp van een strijd.
De handel in het sperma van dressuurpaard Totilas
"Het is opmerkelijk dat er niks wordt afgesproken over een paard, dat zoveel geld kost", zegt onderzoekjournalist Maurice Geluk in NOS Met het Oog op Morgen. Hij heeft de afgelopen jaren de rechtszaak gevolgd. "Het is mondeling gegaan, dus we weten het niet. Schokemöhle zegt dit, Visser zegt wat anders."
Mondeling
De verkoop van Totilas is gesloten tijdens de wereldruiterspelen in Kentucky. Hij werd verkocht voor 9,5 miljoen euro, maar er is niets op papier gezet. De verkoop is puur mondeling gegaan. "Uit de rechtszaak blijkt, dat er een makelaarsovereenkomst is gesloten met Schokemöhle. Hij zou dat paard gaan verkopen, er stond geen koop optie in." De Duitser had de opdracht gekregen om het paard in 3 weken te verkopen. Dat lukte, maar Schokemöhle kocht het paard zelf. "In oktober 2010 is er een factuur gestuurd door Visser aan Schokemöhle waarop stond: koop Totilas 9,5 miljoen akkoord."
Het gebeurt wel vaker dat paarden mondeling verkocht worden in de dressuurwereld. "Er zijn heel veel getuigenverhoren geweest. Daarin heeft ook een oud-directeur van het Nederlandse paardenstamboek gezegd: je behoort dingen af te spreken, maar vaak gebeurt dat ook niet", zegt Geluk. "Het is opmerkelijk dat er niks wordt afgesproken over een paard, dat zoveel geld kost. Het is mondeling gegaan, dus we weten het niet. Schokemöhle zegt dit, Visser zegt wat anders."
Nakomelingen
Vóór de verkoop van het paard Totilas had Kees Visser al sperma ingevroren. "Schokemöhle wist dat Visser sperma had, maar hoeveel niet. Dat wordt ook vanwege logistieke redenen en risicospreiding op verschillende plekken opgeslagen. Vaak bij stoeterijen."
Na de verkoop heeft Visser Schokemöhle en vriescontainer gegeven met wat ‘rietjes’ met het zaad van Totilas. "Maar kennelijk heeft hij ook nog 344 rietjes achtergehouden. Met de techniek van nu kan je daar heel veel kleine Totilasjes uit maken. Dat was toen nog niet mogelijk." Er lopen al wat nakomelingen rond van Totilas, zo’n klein 1200 paarden. "Inmiddels zijn er ook nakomelingen die enorm goed presenteren."
Handel
Deze rietjes worden ook voor veel geld verkocht. In 2010 vóór de verkoop kostte een zwangerschap met een rietje van Totilas ongeveer 5.500 euro. Na de verkoop kostten dat al 8.000 euro. "Toen hij met pensioen ging, is de prijs was naar beneden gegaan. Sinds hij dood is, is de prijs weer wat omhoog gegaan. Zo’n 3.500 euro."
De rechtszaak ging om het verkopen van deze rietjes. Schokemöhle wil niet dat Vissers het verkoopt. "Het is deels een eerkwestie. Schokemöhle denkt: we hebben iets afgesproken met elkaar, nu ga je iets doen wat daartegen in gaat. En het gaat om serieus geld. Nu zijn het multimiljonairs, dus om het geld hoef je het niet te doen. Maar Visser claimt dat hij door het verbod 18 miljoen euro misloopt. Dat is serieus geld."
Uitspraak
Volgens Geluk wordt de uitspraak gebaseerd op gedragingen. "Er zijn gedragingen geweest. Er hebben heel veel mensen slimme dingen gezegd in het voorlopige getuigenverhoor. Het belangrijkste is dat Visser na de verkoop vrijwillig 300 rietjes aan Schokemöhle heeft afgestaan en ook dat Visser 10 jaar lang na de verkoop dat sperma niet heeft verkocht en plots dat wel deed nadat Totilas dood was", zegt Geluk. "De recht heeft daaruit geconcludeerd dat er wel degelijk sprake was van het de bedoeling was dat al die rechten over zouden gaan."
Het is niet de enige procedure die tussen de twee multimiljonairs, dus het laatste woord hierover is zeker nog niet gevallen.
OOG Totilas
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.