Cultuur & Media
VPRO

'Sylvana, demon of diva' op IDFA

foto: 2DOCfoto: 2DOC
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sylvana, demon of diva' op IDFA

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

NPO 2Doc documentaire over Sylvana Simons

Activisme, racisme en doodsbedreigingen

Morgen gaat 'Sylvana, Demon or Diva' in wereldpremière in Carré. De documentaire volgt het leven van Sylvana Simons in aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen, waar zij met haar partij BIJ1 aan meedoet. De laatste keer dat Pieter van der Wielen sprak met Sylvana Simons, zag haar leven er nog compleet anders uit. Ze vertelde toen over haar soulshow en muziek. Deze keer over activisme, racisme en doodsbedreigingen.

"Zielig figuur ben je met je activistenpartij. Ga wat nuttigs met je leven doen, Moriaantje", is één van de tientallen reacties die ze dagelijks krijgt op social media. "Als ik de bakkerij binnenloop, weet ik niet of diegene die mij het brood verkoopt iets lulligs op Facebook heeft gezegd. Iedereen kan diegene zijn die mij iets vreselijks heeft toegewenst. Ik ben continu alert."

'Wat ik meemaak is niets vergeleken met wat ik al heb meegemaakt'

Simons ging op haar 14e uit huis, werd alleenstaande moeder op haar 21ste en had moeizaam contact met haar vader, die later zelfmoord pleegde. ‘’Wat ik nu meemaak is niets vergeleken met wat ik al heb meegemaakt. Mijn vader legde mij al heel vroeg uit dat mijn positie in deze samenleving niet hetzelfde is als die van mijn blonde vriendinnetje. Toen ik jong was, dacht ik dat hij totale onzin zat te verkopen."

Quote

Mijn vader legde mij al heel vroeg uit dat mijn positie in deze samenleving niet hetzelfde is als die van mijn blonde vriendinnetje.

Sylvana Simons

Simons werd geboren in Suriname en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Nederland. Ooit presenteerde ze muziekprogramma's. Nu is ze een uitgesproken politica en activist. In de documentaire zie je de heftige gevolgen daarvan. "Men ziet mij niet meer als een mens, ik ben een symbool geworden. De scheldpartijen raken mij niet zo, het mechanisme wel. Wat is de oorzaak van deze woede?"

Een verandering in de samenleving

Je kunt in Nederland geen vrouw en zijn en niet met seksisme te maken hebben, niet gay zijn zonder homofobie te treffen en niet zwart zijn zonder met racisme te maken hebben, vertelt de politica. Simons ziet echter wel een verandering in de samenleving. "Ik zie voor het eerst dat mensen wiens zekerheden nooit ter discussie werden gesteld, nu uitgedaagd worden om erover na te denken. Hoe kom ik als zwarte vrouw bijvoorbeeld aan mijn panty's en huidkleurige bh's? Het is gezond je daar bewust van te zijn."

Op 21 november wordt de documentaire 'Sylvana, demon of diva’'uitgezonden op NPO 2.

Het hele gesprek kan je ook hier terugluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie