Aan het Brabantse woord 'Houdoe' is nu zelfs een boek gewijd
- Nieuws
- Aan het Brabantse woord 'Houdoe' is nu zelfs een boek gewijd
Schrijver en taalkundige Wim Daniëls wijdde een boek aan de Brabantse groet 'houdoe'. Mocht het Brabantse dialect ooit uitsterven, heeft hij goede hoop dat het woord springlevend blijft. "Het is wel een beetje een exportproduct van ons Brabanders", zegt hij in De Taalstaat.
Zodra studenten elders gaan studeren, nemen ze de afscheidsgroet mee, zegt de in Brabant geboren taalkundige. "Ze voelen toch een soort van loyaliteit ten aanzien van Brabant." De alom bekende afscheidsgroet heeft een plek in de Dikke Van Dale en kwam in 2012 als meest favoriete Brabantse woord uit de bus bij een verkiezing van de provincie Brabant. Eerder werd de afscheidsgroet door lezers van de drie regionale Brabantse kranten al verkozen tot mooiste woord.
Houd-oe goed
En over dat woord blijk je nog aardig wat te kunnen schrijven, merkte Daniëls. Hij wijdde alleen al vijf hoofdstukken aan de herkomst van het Brabantse woord. "Het komt niet van 'how do you do' zoals sommige mensen denken", zegt Daniëls. Volgens de schrijver is het woord afgeleid van 'hou je goed' wat in het Brabants uitgesproken wordt als 'houd-oe goed'.
Dikke Van Dale
Houdoe is de enige regionale afscheidsgroet die tot nu toe een plekje in de Dikke Van Dale heeft bemachtigd. Het woord staat er sinds 1992 in, vertelt Daniëls.
Hans Heestermans, een West-Brabander, was destijds de hoofdredacteur. "Ik heb hem weleens opgebeld en gevraagd of hij 'houdoe' er in heeft gemoffeld. Toen heeft hij daar geen ja of nee op gezegd, maar hij glimlachte er wel bij."
Onverwachts heeft Daniëls inmiddels ook een heuse carnavalskraker over het Brabantse woord op zijn naam staan. Hij schreef een tekst en plaatste het op Facebook waar het werd opgepikt door zanger Frank Hoek. "Over vier weken is het carnaval en het wordt nu al overal gedraaid."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.