Graficus M.C. Escher begreep niet veel van wiskunde
- Nieuws
- Graficus M.C. Escher begreep niet veel van wiskunde
Veel Escher dit jaar: in Leeuwarden (waar hij geboren werd) zijn twee tentoonstellingen rond de graficus te zien en 12 april ging de documentaire Escher: Het oneindige zoeken in première. De NTR, die deze documentaire later dit jaar uitzendt, lanceerde vrijdag een interactieve documentaire/website. Daarop kan iedereen zelf een beetje Escher worden. In Focus vertelt scenarioschrijver Marijnke de Jong wat er zo bijzonder was aan Escher.
Het oneindige zoeken van Escher
M.C. Escher (1898-1972) was een kunstenaar-graficus die vooral bekend is van zijn spel met wiskundige patronen en optische illusies, veelal in zwart/wit. "Iedereen kent zijn werk", volgens De Jong, "maar niemand weet wie hij was." In de documentaire laten Robin Lutz en Marijnke de Jong zien dat Escher behalve een unieke kunstenaar ook een hele goede (brief)schrijver was. Mooie brieffragmenten komen ook terug in de interactieve documentaire op de NTR-site.
Erg dom in wiskunde
Escher vond van zichzelf dat hij 'erg dom' was in wiskunde. Dat klopt volgens De Jong wel als je zijn rapportcijfers ziet. "Hij begreep er niet zo veel van, maar hij had wel een soort natuurlijk talent om dingen visueel weer te geven. Dingen waar andere mensen formules voor nodig hebben."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Telefoon van hippie-popster Graham Nash
Escher is een van de populairste kunstenaars van de 20e eeuw. Ook popster Graham Nash is een fan van hem, zoals wel meer artiesten waren in de psychedelische jaren '60. Hij belde Escher zelfs op om hem te laten weten dat hij hem een geweldige kunstenaar vond. Maar Escher zag zichzelf eerder als graficus dan als kunstenaar. Een kunstenaar, dat was in zijn ogen iemand die naar schoonheid streefde. Hij voelde zich vaak slecht op zijn gemak tussen 'echte kunstenaars'. Misschien dat hij daarom nogal kortaf was aan de telefoon: "Ik ben geen kunstenaar. Ik ben een wiskundige".
Interactieve documentaire en website
De NTR maakte op basis van Eschers Metamorfose II een mooie interactieve documentaire/website De metamorfose van Escher. Metamorfose II is een van de bekendste en belangrijkste werken van Escher. Op De metamorfose van Escher kun je verschillende audiotours volgen en gedetailleerd inzoomen op het werk. Ook krijg je een goed beeld van de mens achter de graficus en maak je kennis met vormen, patronen en thema’s die in zijn latere werk terugkeren.
Maak je eigen Escher
Als je zelf creatief bent, kun je op de website met de Metamorfose-machine in drie stappen je eigen Escher maken. Die bijdrage kun je printen en delen met vrienden. Ook kun je hem toevoegen aan De Eindeloze Metamorfose, een 'digitale wereldmetamorfose'.
Speciale Klokhuis Tour voor kinderen
De interactieve site biedt ook een speciale Klokhuis Tour voor kinderen. Daarin wordt onder meer op een speelse en aantrekkelijke manier uitgelegd hoe de 'gedachten-verbindingen' van Escher tot stand kwamen. Want hoe lukte het Escher om vanuit een zeshoek uit te komen bij een vliegende bij? Escher was als kind al dol op dit soort spelletjes en gedachten-experimenten en wist zelfs van een trambestuurder uit te komen bij een houten stoel.
Alles rond Escher op een rijtje
De documentaire Escher: Het oneindige zoeken draait op dit moment in de bioscoop en komt (o.v.) op donderdag 13 september om 22.55 uur op NPO2 in Het Uur van de Wolf.
De interactieve documentaire De metamorfose van Escher vind je bij de NTR. NPO Focus maakte de multimediale longread De magie van het oneindige: wie was M.C. Escher?
Informatie over de Escher-tentoonstellingen vind je op de website van Leeuwarden-Fryslân 2018.
Het oneindige zoeken van Escher