Cultuur & Media
KRO-NCRV

Na 17 jaar zien tweelingbroers Erik en Peter elkaar voor het eerst: 'Ik zei hoi'

foto: Still uit 2Doc: Peter en Erik
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 17 jaar zien tweelingbroers Erik en Peter elkaar voor het eerst: 'Ik zei hoi'

Peter en Erik zijn tweelingbroers, maar komen hier pas op hun zeventiende achter. Eind jaren 60 werden zij op jonge leeftijd uit elkaar gehaald en door verschillende gezinnen in Groningen geadopteerd. Wat zeg je tegen je tweelingbroer als je hem voor het eerst ziet? "Ik zei moi, wat in het Gronings hallo of hoi betekent", zegt Erik bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Inmiddels veertig jaar geleden ging ergens in Groningen een deur open waardoor de eeneiige tweelingbroers elkaar voor het eerste ontmoetten. "Dat was heel gek", zegt Erik. Je weet dat het je broer is, maar het voelt dan niet zo."

Vreemden

Peter en Erik werden als baby’s ter adoptie afgestaan en tegen de wil van hun moeder bij andere gezinnen geplaatst. Die eerste ontmoeting praten ze wat onwennig over school, FC Groningen en muziek. Maar ondanks dat ze als twee druppels water op elkaar lijken, voelt het alsof ze vreemden van elkaar zijn. Het duurde nog twee jaar voordat ze een beetje aan elkaar gewend raakte, zegt Peter.

Waarom mochten de eeneiige broers niet in hetzelfde gezin opgroeien? Deze vraag staat centraal in de tweedelige documentaireserie Peter en Erik (KRO-NCRV). Vooral Erik – die in zijn jeugd altijd een broer wilde – is boos om de scheiding. "Het voelt alsof mijn jeugd van me gestolen is", zegt hij in de documentaire. "Ik werd bij mijn broer weggehaald en dat is natuurlijk volstrekt belachelijk."

Inmiddels veertig jaar geleden ging ergens in Groningen een deur open waardoor de eeneiige tweelingbroers elkaar voor het eerste ontmoette. "Dat was heel gek", zegt Peter. Je weet dat het je broer is, maar het voelt dan niet zo."

Vreemden

Peter en Erik werden als baby’s ter adoptie afgestaan en tegen de wil van hun moeder bij andere gezinnen geplaatst. Die eerste ontmoeting praten ze wat onwennig over school, FC Groningen en muziek. Maar ondanks dat ze als twee druppels water op elkaar lijken, voelt het alsof ze vreemden van elkaar zijn.

Het duurde nog twee jaar voordat ze een beetje aan elkaar gewend raakte, zegt Peter. Waarom mochten de eeneiige broers niet in hetzelfde gezin opgroeien? Deze vraag staat centraal in de tweedelige documentaireserie Peter en Erik van KRO-NCRV. Vooral Erik – die in zijn jeugd altijd een broer wilde – is boos om de scheiding. "Het voelt alsof mijn jeugd van me gestolen is", zegt hij in de documentaire. "Ik werd bij mijn broer weggehaald en dat is natuurlijk volstrekt belachelijk."

Three Identical Strangers

Het verhaal van de Groningse broers doet denken aan de wereldberoemde Netflix-documentaire Three Identical Strangers uit 2018. In deze docu weten drie Amerikaanse broers niet van elkaar dat ze bestaan en blijken ze onderdeel te geweest te zijn van een experiment van een psychiater. Hij wilde onderzoeken hoe mensen worden wie ze zijn (nature versus nurture).

Erik: "Ik heb die documentaire nu een keer of vijf gezien en ik denk steeds meer dat dit ook ons verhaal is." Niemand wilde namelijk dat de broers uit elkaar zouden worden gehaald en het was ook in de jaren 60 niet gebruikelijk om een tweeling te scheiden.

In het opgevraagde dossier van Jeugdzorg vinden ze één zinnetje waarin een psycholoog, de inmiddels overleden heer Koster – adviseert om de tweeling uit elkaar te halen. "Dan ga je toch denken dat wij misschien ook wel een experiment waren."

De documentaireserie Peter en Erik van KRO-NCRV wordt op donderdag en vrijdag om 22.20 uitgezonden op NPO2.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie