Deze winkel verkoopt troep waar je niks mee kan
- Nieuws
- Deze winkel verkoopt troep waar je niks mee kan
Bakken met snoeren en kapotte telefoons, koffiekopjes met maar één oor, fietslampjes met lege batterijen, parkeerbonnen en tandenborstels zonder eigenaar. Al die waardeloze zaken creëeren chaos in je hoofd, en dat is nou juist wat je niet kunt gebruiken. Of toch wel?
Denk nog één moment goed na voor je al je - op het eerste gezicht- nutteloze troep in de prullenbak mietert. Kunstenaar Pavèl van Houten is namelijk De Waardeloze Winkel begonnen. En nee, dat is niet alleen maar een plek waar jij je zooi kwijt kan. Het is ook niet het zoveelste initiatief dat aantoont dat je met afval een hele mooie nieuwe tafel of stoel kunt maken. Van Houten wil een ode brengen aan waardeloze troep. Volgens de kunstenaar worden waardeloze producten steeds schaarser in onze efficiency-maatschappij en dat is zonde.
Omarm de waardeloze dingen
Pavèl van Houten zei er gisteravond in VPRO’s Nooit Meer Slapen het volgende over: “‘Ik heb nog een uurtje over, wat kan ik er mee doen?’ En: ‘Er is afval, hoe kunnen we het hergebruiken?’ Iedereen is constant op zoek naar de waarde van objecten, op die manier is er voor waardeloze zaken vrij weinig ruimte.”
Verlopen abonnementen, snoeppapiertjes, bolletjes stof uit de zak van je spijkerbroek. Het zijn voorbeelden van dingen die je in De Waardeloze Winkel kunt vinden. Deze zomer reist de winkel naar verschillende plekken in Nederland.
Een taxateur bepaalt de ‘flutwaarde’ van een product. Die wordt door drie criteria bepaald: heeft het object echt zijn functie verloren? Hoe bijzonder het product is: heeft het een mooie kleur, een bijzonder gat of een gek randje? En vervolgens de vraag hoe goed het product verkoopt. Zo is gebruikt papier volgens Van Houten geen populair product. Producten gemaakt van zacht materiaal of die lekker ruiken doen het volgens de kunstenaar juist goed.
Kapotgescheurd toiletpapier
Eerder deed Pavèl van Houten een project met kinderen op een camping. Bij een van de toiletgebouwen ging hij op zoek naar rondslingerende spullen. Ze vonden shampooflesdopjes, kapotgescheurd toiletpapier en hagelslag die was achtergebleven na de afwas. “Het leukste was als er een product bij zat waarvan we niet wisten wat het precies was. Dan ontstond er een discussie: wat zou het kunnen zijn? Wat voor vorm heeft het? Je bouwt zo echt een band op met het product waar je naar kijkt.”
In de reportage van verslaggever Tjitske Mussche is te horen hoe een vrouw haar roze, kapotte haarnetje komt brengen naar de winkel. De taxateur bekijkt samen met de vrouw het netje van alle kanten. Zij ontdekt zo een bijzonder patroon van vierkantjes. Plotseling besluit ze om het object te houden: “Ik wil dit aan iedereen laten zien,” zegt ze enthousiast. Van Houten sluit af: “Dit project zet mensen aan het denken over wat waarde nou eigenlijk precies is. Dat vind ik interessant.”
De Waardeloze Winkel staat komend weekend bij STEK in Breda en begin september kun je de winkel bezoeken tijdens het festival Into The Great Wide Open op Vlieland.