Shirma Rouse over gospelmuziek: 'Het is een lied van kracht'
- Nieuws
- Shirma Rouse over gospelmuziek: 'Het is een lied van kracht'
Pharell Williams maakt er een documentaire over en presidentskandidaat Kanye West maakt furore met zijn Sunday Services: Gospel. In De Nieuws BV geeft Shirma Rouse een masterclass.
Video niet beschikbaar
Wat opvalt als je gaat kijken naar de grand dames van de gospelmuziek, is dat een aantal van hen betrokken is geweest bij de Civil Rights Movement. De Queen of Gospel zelf, Mahalia Jackson, trad op bij de 'March on Washington', waar Martin Luther King zijn I have a dream-speech zou geven. Ze zong daar op zijn verzoek I've been bukkend and I've been scorend. Rouse: ”Het is een lied vol kracht."
Muziek en burgerbewegingen
Over de link tussen muziek en burgerbewegingen zijn boeken volgeschreven. Rouse: "Jacksons visie op gospel legt heel duidelijk een link tussen de kerkelijke muziek en de strijd om gelijke rechten." De zinnen: "I sing God's music because it makes me feel free. It gives me hope. With the blues, when you finish, you still have the blues." Zijn daar een goed voorbeeld van.
Rouse: "Klanken van hoop dus. Hoop op betere tijden." Betere tijden die nodig waren. Toen Jackson probeerde een huis te kopen in Chicago bleken alle woningen waar ze op wilde bieden 'plots al verkocht'. Toen ze uiteindelijk wel een huis vond, waren de buren niet blij en werd het zelfs beschoten.
Mavis Staples
Een andere grootheid, Mavis Staples, was ook betrokken bij de Civil Rights Movement. De leider van de familiegroep, de Staple Singers, haar vader Roebuck 'Pops' Staples, was een goede vriend van Dr. King, en hun hit Respect Yourself werd het anthem van de nasleep ervan. Mavis ging uiteindelijk solo en in 2016 verscheen er nog preek van Martin Luther King op haar album Livin' on a high note.