Cultuur & Media
NOS

De ijs-ijsvogel is een 'dood dier met een verhaal'

foto: ANP - Sem van der Walfoto: ANP - Sem van der Wal
  1. Nieuwschevron right
  2. De ijs-ijsvogel is een 'dood dier met een verhaal'

IJsvogels duiken wel vaker het koude water in, maar de ijsvogel die de 13-jarige Christoph van Ingen afgelopen winter fotografeerde, moest zijn duik in het ijswater bij Oostzaan met de dood bekopen. De foto van Christoph ging viral en talloze verzamelaars wilden de vogel wel hebben. Sinds dinsdag ligt de vogel – in het ijs waarin hij overleed – in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Daar is hij nog een paar maanden te zien als onderdeel van de collectie Dode dieren met een verhaal.

Video niet beschikbaar

Conservator Bram Langeveld vond de naam ijs-ijsvogel de best mogelijke naam voor de onfortuinlijke vogel uit Oostzaan, maar eigenlijk is de naam ijsvogel een hele rare naam voor het beest, want ijsvogels hebben 'een pesthekel aan ijs'. Langeveld: "Het is een van de meest gevoelige vogels voor een koude periode hier in Nederland."

Snel komen kijken

Langeveld raadt bezoekers aan om snel te komen kijken, want de ijsvogel zal nog maar een paar maanden te zien zijn in het originele ijs. Dat verdampt namelijk, waardoor het ijs doffer en brosser wordt. Hoe de vogel daarna tentoongesteld wordt, dat weet het museum nog niet precies.

Dode dieren met een verhaal

De ijs-ijsvogel maakt deel uit van de bijzondere collectie Dode dieren met een verhaal in het Natuurhistorisch Museum. Behalve de ijsvogel herbergt deze collectie ook de beroemde dominomus, die werd doodgeschoten toen hij een wereldrecordpoging dreigde te verpesten, de Tweede-Kamermuis, die via een deep throat in Den Haag werd verkregen en de McFlurry-egel, die verstrikt raakte in het deksel van een ijsbeker van McDonalds.

Bijzonder geval

Er duiken wel vaker ijsvogels onder het ijs, maar voor het museum in Rotterdam was dit een bijzonder geval: "Dit exemplaar is viral gegaan en wereldwijd door honderdduizenden mensen gezien. Honderdduizend mensen zullen zich verwonderd hebben over de schoonheid van dit beestje. Verwondering ligt aan de basis van bescherming en behoud en als natuurhistorisch museum zijn wij daar natuurlijk voor. Dat maakt het tot een absoluut museumstuk voor ons."

Ster advertentie
Ster advertentie