Cultuur & Media
NOS

Wende daagt zichzelf uit in voorstellingenreeks in Carré

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wende daagt zichzelf uit in voorstellingenreeks in Carré

Vanaf donderdag treedt Wende 19 keer op in Carré. Met haar voorstelling Vrijplaats staat ze op het podium met enkel twee vleugels en haar toetsenist Nils Davidse. Met de voorstelling gaat ze terug naar de kern en daagt ze zichzelf uit, vertelde ze in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Begin dit jaar was ze nog op tour in het buitenland, maar toch blijft Carré voor Wende een bijzondere plek. "Een van de mooiste plekken in Nederland", vindt de zangeres. "Als kind zag ik daar Cats en dacht ik: dit wil ik doen! Het was een soort beginpunt."

Gastartiesten

Bijzonder aan Vrijplaats is dat Wende elke avond andere gastartiesten ontvangt, zoals Merol, Froukje, of Sef, die tevens art director is van de voorstelling. "Een bonte verzameling", noemt ze het. Welke gast er welke avond langskomt, maakt ze van te voren niet bekend, zodat het een verrassing blijft voor het publiek.

Terug naar de kern

Ook heeft de voorstelling een ander geluid dan haar vorige voorstellingen Sterrenlopen, Wildernis en Mens. Die voorstellingen hadden een techno-sound en zaten vol met harde beats. Nu staan er twee vleugels op het podium. "Het leek me tof om weer terug te gaan naar de kern", legt Wende uit. "Terug naar de piano en mijn stem. Een lied in zijn meest uitgeklede vorm." Dat is ook waar het voor haar ooit allemaal begon: aan de piano bij haar moeder in de erker.

Wende staat dus samen met haar pianist Nils Davidse op het podium. "Soms speel ik mee en soms begeleidt hij me alleen." Samen spelen ze oude liedjes, covers, maar ook nieuwe nummers. "Ik ga allemaal dingen doen die ik nooit eerder heb aangedurfd", vertelt Wende, "zoals flamenco of een gospelsong. En we gooien elke avond de setlist om."

Speeltuin

De voorstelling staat voor Wende in het teken van nieuwe dingen proberen. "Een vrijplaats is de plek waar ik kan oefenen, falen, proberen en onderzoeken." Ze vergelijkt het dan ook met een speeltuin. "Spelen wordt geassocieerd met jeugd, alsof je alleen als kind mag spelen. Terwijl ik juist vind dat je het speelse je hele leven lang moet koesteren."

Wende probeert zichzelf uit te dagen en de balans te vinden tussen het speelse en haar perfectionisme. "In hoeverre durf je dingen anders te doen en om te gooien? Als het een avond niet helemaal goed gaat, sla ik mezelf dan in elkaar of ga ik mijn nieuwsgierigheid achterna?", vraagt ze zichzelf af. "Ik hou van dingen controleren, maar het is beter voor mijn creativiteit om niet altijd mijn zin te krijgen daar in."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie