Altijd al een Rembrandt aan de muur gewild? Binnenkort kan het
- Nieuws
- Altijd al een Rembrandt aan de muur gewild? Binnenkort kan het
Kweekvlees, deep fake video's en gekloonde schapen: het lijkt wel alsof met de juiste wetenschappelijke kennis tegenwoordig alles na te maken is. Lange tijd kon dat nog niet met oude meesterwerken, maar daar komt binnenkort verandering in.
Video niet beschikbaar
Aan de TU Delft is een 3D-scanner ontwikkeld voor schilderijen. En eenmaal ingescand, kan zo'n schilderij worden uitgeprint met een 3D-printer. Gaan platte poster, maar inclusief glans, dikke kwaststreken en accenten. "We meten kleur, hoogtevariatie en glansvariatie", zegt onderzoeker Willemijn Elkhuizen in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Ze promoveert vandaag aan de TU Delft op het ontwikkelen van die techniek.
Op den duur kan de 3D-techniek het voor iedereen haalbaar maken om een vrijwel identieke variant van de werken van Rembrandt, Vermeer of Monet in huis te halen. Maar dan moet er nog wel een laatste stap worden gezet: het ontwikkelen van een scantechniek voor transparantie.
"Dat is de volgende moeilijke stap", vertelt Elkhuizen. "Schilders gebruikten dat heel bewust, zoals Vermeer in het Meisje met de Parel. Op de achtergrond zit een semi-transparante verf die de zwarte achtergrond nóg donkerder maakt."
Alleen als je heel dichtbij komt, kan je volgens Elkhuizen het verschil tussen echt en geprint zien. "Je ziet dan de druppeltjes van de printer zitten. Dus kunsthandelaren hebben het zo door."