Cultuur & Media
NOS

De erfenis van architect Pierre Cuypers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De erfenis van architect Pierre Cuypers

Vandaag is het 135 jaar geleden dat het Rijksmuseum haar deuren opende op de huidige locatie. Het pand, met z'n herkenbare neogotische stijl, werd in 1885 ontworpen door architect Pierre Cuypers. Cuypers heeft nog vele andere toonaangevende gebouwen op zijn naam staan, zoals het Amsterdam Centraal Station en Kasteel de Haar in Haarzuilens.

Achterkleinzoon en naamgenoot Pierre Cuypers praat over de erfenis van de architect in NOS Met het Oog op Morgen: "Ik merk dat hij nu echt wel weer gewaardeerd wordt. Allerlei gebouwen worden opnieuw in zijn stijl opgeknapt, er is een echte revival. Maar dat is ooit wel anders geweest."

Video niet beschikbaar

Juiste moment en juiste plaats

Cuypers kwam oorspronkelijk uit Roermond, toch kreeg hij grote opdrachten in Amsterdam. Daar zijn volgens zijn achterkleinzoon een aantal verklaringen voor: "Er waren destijds niet zoveel goede architecten en de meesten kwamen uit het buitenland. De katholieken mochten ook lange tijd niet bouwen dus toen dat weer mocht, zijn ze losgegaan. Hij leefde op het juiste moment op de juiste plaats en heeft daarvan kunnen profiteren."

Katholieke stijl

De bouwstijl van Cuypers leunde aan bij zijn geloof: katholieke Neogotiek. Al is Pierre het daar niet helemaal mee eens: "Hij bouwde inderdaad meestal katholieke kerken en als je die stijl moet benoemen, zou ik het eerder een soort van Hollandse Renaissance noemen. Hij werd neergezet als katholiek en daardoor werd die link naar de Neogotiek snel gelegd, maar dat was niet altijd het geval."

Meer dan alleen een kerk

Hij stond er ook om bekend meer dan alleen een kerk te bouwen. Hij bouwde ook de huizen daaromheen: "Hij bemoeide zich met de omgeving van het gebouw en was erg vooruitstrevend wat betreft het aanleggen van woonwijken. Denk maar aan het Vondelstraatkwartier in Amsterdam", aldus Pierre.

Conflicten

Cuypers werd gezien als een ietwat lastige en eigenzinnige man en dat zorgde vaak voor conflicten, volgens Pierre: "Of hij altijd zijn gang mocht gaan, dat weet ik niet. Maar hij deed het in ieder geval wel. Als hij een opdracht kreeg, deed hij wat hij wilde, tot in de details. De conflicten met zijn opdrachtengevers konden hem niet veel schelen."

Het grootste conflict had Cuypers met Koning Willem III: "De koning weigerde zelfs naar de opening te komen omdat hij echt niet door een deur kon met Cuypers. Hij was een echte cultuurbarbaar."

Cuypers Rijksmuseum

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie