Lavinia Meijer over haar harp: 'Het is liefde voor het leven'
- Nieuws
- Lavinia Meijer over haar harp: 'Het is liefde voor het leven'
Harpiste Lavinia Meijer was als jong meisje al betoverd door de harp: "Het was liefde op het eerste gezicht toen ik de harp voor het eerst zag." En de liefde lijkt wederzijds, want Lavinia en haar harp zijn een wereldberoemd duo geworden. In de rubriek 'Een Goed Stel' van De Nieuws BV vertelt ze over de innige band met haar instrument.
Video niet beschikbaar
De harp van Lavinia Meijer is knalrood, een kleur die je niet vaak tegenkomt. "Hij is geïnspireerd op de Empire State Building, een beetje art deco. De kleur is behoorlijk opvallend. Ik moet zeggen dat ik wel even twijfelde toen ik hem vond, of ik dat aandurfde. Maar ik heb hem op het gehoor uitgekozen, ik vond de klank heel erg mooi. Toen dacht ik; waarom ook niet? Hij past goed bij me."
Mijn moeder moest in Utrecht zoeken naar maatje 35 met hoge hakken zodat ik bij de pedalen kon komen.
Hoge hakken
Wat sommige mensen niet weten is dat er ook veel pedalen op een harp zitten. Lavinia Meijer: "Het is echt een andere wereld daaronder. Je moet het pedaal intrappen voordat je de snaar speelt." Lavinia stapte op haar elfde over op een grote harp met pedalen.
"Ik was nog vrij klein van stuk en kon amper bij die buitenste pedalen. Toen is mijn moeder in Utrecht gaan zoeken naar maatje 35 met hoge hakken zodat ik bij die pedalen kon komen. Ik moest ook spierballen kweken, want die spanning is zoveel hoger op dit instrument dan een kleiner haakinstrument waar ik op begon."
Liefelijk
Toen Lavinia opgroeide merkte ze dat de harp in de stoffige hoek zat, en meer als een achtergrondinstrument werd gezien. "Ik herinner me dat ik op mijn vijftiende met een programmeur aan de lijn was. Hij vroeg me om te spelen bij een concert, maar hij vroeg: 'kan je met een fluitist of een violist komen? Want harp alleen is best wel saai.' Toen heb ik een half uur aan de lijn gezeten om hem over te halen om mij toch alleen te boeken. En dat heeft 'ie gedaan."
Het is een instrument waarmee je zoveel kan kleuren. Het kan effecten maken die op geen ander instrument mogelijk zijn.
Lavinia besefte dat er nog geen podium bestond voor de harp als solo-instrument. Vanaf dat moment besloot ze haar eigen podium te creëren: "Toen ben ik gaan duiken in die andere kant van de harp. Je kan echt een soort van schreeuwen, donder en bliksem met die pedalen. Dat is zo mooi. Het is een instrument waarmee je zoveel kan kleuren. Het kan effecten maken die op geen ander instrument mogelijk zijn."
Philip Glass
Acht jaar geleden ontmoette Lavinia Meijer de Amerikaanse componist Philip Glass. Hij opende een nieuwe wereld voor haar qua klankmogelijkheden. "Sindsdien heb ik hem ook als een soort muzikaal kompas gezien in mijn verdere leven. Ik herkende veel in hem wat ik zelf ook al had. Die verbreding opzoeken, je muziek verbinden met andere kunstvormen en artiesten. Ik heb met hem fantastische concerten kunnen meemaken, met artiesten als Iggy Pop, Patti Smith en Laurie Anderson. Dat zijn mensen die out of the box denken en dat trekt mij heel erg aan."
Business class
De afgelopen maanden had Lavinia Meijer het iets rustiger door corona, maar inmiddels heeft ze weer een volle agenda. Reizen met haar harp is 'altijd wel een ding'. Lavinia: "Hij gaat in mijn stationwagen, daar kan hij plat in liggen. Ik heb hem ook een paar keer meegenomen in het vliegtuig, maar dat is een hele uitdaging. Ik heb hem een paar jaar geleden bij een staatsbezoek aan Zuid-Korea naast me in een business class stoel mogen leggen, en dat paste echt op de millimeter nauwkeurig."