Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Wilders legitimeert intimidatie en geeft mensen extra munitie om journalisten aan te pakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wilders legitimeert intimidatie en geeft mensen extra munitie om journalisten aan te pakken'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil met PVV-leider Geert Wilders in gesprek nadat hij journalisten in een tweet “tuig van de richel” noemde. Wilders is nog niet ingegaan op de uitnodiging, vertelt Thomas Bruning van de NVJ bij Spraakmakers.

De timing van de tweet was “pijnlijk”, zegt Bruning in het Mediaforum. “Zaterdag werd een groot onderzoek gepubliceerd van PersVeilig. Daaruit bleek dat 8 op de 10 journalisten frequent te maken heeft met vormen intimidatie, geweld en bedreiging tijdens het werk.”

“Je geeft met zo'n tweet mensen extra munitie om op straat journalisten aan te pakken. Het legitimeert die intimidatie”, gaat Bruning verder. “Dit was voor ons de druppel. We willen dat iemand die voor de democratie staat, ook voor de journalistiek staat.” De gevolgen van zo’n tweet merkt de NVJ zelf ook direct. Mails met grof taalgebruik als ‘linkse kankerhonden’ stroomden binnen in de mail.

Op de dag van de tweet publiceerde NRC opnieuw over Wilders’ partijgenoot Dion Graus die beschuldigd wordt van seksuele intimidatie en machtsmisbruik. “Het zou kunnen dat dat de reden was. Maar ga dan in op de inhoud in plaats van de beroepsgroep als geheel te schofferen”, zegt Bruning.

Weinig verontwaardiging

Mediajournalist Arjan Snijders had meer verontwaardiging verwacht. “Dit wordt getweet door een prominente volksvertegenwoordiger en nog eens gedeeld door Thierry Baudet (FVD). Blijkbaar zijn we hieraan gewend geraak.” Vanuit burgers was er inderdaad weinig reuring, zag ook journalist Tom Kleijn. “Op Twitter maakten vooral commentatoren en journalisten zich druk.”

“Wilder is een volksvertegenwoordiger die kampioen is van vrijheid van meningsuiting”, zegt Kleijn. “Hij vindt dat je alles moet kunnen zeggen, en terecht. Maar daarvoor heb je ook vrije pers nodig.”

Bruning sluit zich daarbij aan. “We zijn anders dan de Vlamingen waar rechts radicale partijen gemeden worden. Ik geloof in de democratie en er is een electoraat dat in zijn ideeën gelooft. Ook PVV-stemmers moeten weten dat als je gelooft in de democratie, je gelooft in een klimaat waarin journalisten vrij kunnen werken.”

Poging in gesprek te gaan

Over of het zin heeft of niet, is Buning stellig. “Je kunt zeggen: hij zit er al 30 jaar dus het heeft geen zin. Maar we gaan ook niet voor niets langs bij ambassades van moeilijke landen. Het moet.”

“We moeten terug naar de norm en zullen hier blijvend aandacht voor vragen. Een onderdeel daarvan is de politiek zelf aanspreken en daarom doen we een poging in gesprek te gaan”, besluit Bruning.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie