Sandra Korstjens: 'De Amazone is de airconditioning van de wereld'
- Nieuws
- Sandra Korstjens: 'De Amazone is de airconditioning van de wereld'
De verontrustende beelden van de Amazone die de afgelopen zomer in brand stond, liggen veel mensen nog vers in het geheugen. Sandra Korstjens, Latijns-Amerika correspondent voor onder andere RTL Nieuws, was toen al bezig met haar documentaireserie De Amazone. Ze wil laten zien dat het regenwoud al veel langer wordt bedreigd, vertelt ze in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"We werden een beetje ingehaald door het nieuws. Voor het bos is het niet goed, maar voor de serie is het wel fijn dat de ogen van de wereld op de Amazone gericht waren", zegt Sandra Korstjens lachend.
Het idee van een serie over de Amazone komt van researcher Adelheid Kapteijn: "Zij heeft daar veel gereisd en zag dat het bos steeds verder verdween. Soms dacht ze zelfs dat ze in Friesland was. Waar is het bos gebleven?"
Mysterie
Korstjens is bijna acht jaar Latijns-Amerika correspondent en woont in Sao Paulo, Brazilië. Toch is de Amazone altijd een mysterie voor haar gebleven: "Het is zo ontzettend groot; 160 keer Nederland. En op veel plekken kun je nog steeds niet komen. Het is een heel moeilijk gebied om te bereizen, ook voor ons logistiek gezien."
Dankzij four-wheel drives, paarden, boten, kleine vliegtuigjes konden Korstjens en haar team op alle afgelegen plekken komen waar ze wilden filmen voor de serie.
Voor veel mensen in Sao Paulo is de Amazone net zo exotisch als voor de gemiddelde Nederlander
Exotisch
Volgens Korstjens zijn veel Brazilianen zelf nog nooit in de Amazone geweest. "Voor veel mensen in Sao Paulo is de Amazone net zo exotisch als voor de gemiddelde Nederlander.
En zo'n programma als wij hebben gemaakt, is daar niet op televisie. Ik merk dat mijn vrienden ook heel geïnteresseerd zijn in wat ik heb meegemaakt."
Boomknuffelaar
Korstjens ging onder andere op pad met sojaboeren en houthakkers. "Ik ben journalist, geen activist. Natuurlijk heb ik zelf ook een mening over al deze onderwerpen. Maar ik vond het heel belangrijk dat we iedereen die hiermee te maken heeft aan het woord laten."
Toch is in de eerste aflevering te zien dat Korstjens van slag is als er een boom wordt omgehakt: "Het verbaasde mij ook het me zoveel deed. Ik heb mezelf nooit als een boomknuffelaar gezien. Maar door al die reizen en alle mensen die ik heb gesproken ben ik het bos nog meer gaan waarderen. Maar ik snapte de houthakkers ook, ze doen dit om hun families eten te geven."
Airconditioning
Ook sprak Korstjens activisten en wetenschappers. Het verhaal dat de Amazone 'de longen van de wereld zijn', zoals afgelopen zomer vaak in het nieuws werd gezegd, klopt volgens haar niet. "Ik noem het liever de airconditioning van de wereld."
Korstjens: "Heel simpel gezegd; er is veel CO2 in die bomen opgeslagen. Als die allemaal omgehakt zouden worden komt die CO2 vrij in de atmosfeer. Dat versterkt het broeikaseffect, dan warmt de aarde verder op. In dat opzicht is het een soort airco."
'Ze geloven niet in klimaatverandering'
Toch hebben de houthakkers en sojaboeren die ze sprak daar geen boodschap aan. "Ze geloven sowieso niet in klimaatverandering, dus dat maakt de discussie ingewikkeld. En zelfs degene die er wel in geloven zeggen: We moeten gewoon overleven."
Toch gelooft Korstjens dat economische ontwikkeling mogelijk is terwijl je het bos beschermd: "Dat zou hand in hand moeten gaan. Er liggen in Brazilië mooie regels wetten alleen die worden vaak niet nageleefd. Als dat beter zou gebeuren zouden we al een heel eind komen."
'De Amazone' is vanaf 23 februari elke zondag om 20.35 te zien bij BNNVARA op NPO 2.