Cultuur & Media
NOS

Sranantongo op het Songfestival: 'Wie had dat ooit gedacht?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sranantongo op het Songfestival: 'Wie had dat ooit gedacht?'

Het Eurovisie Songfestival begint deze week met repetities. Voor Nederland komt Jeangu Macrooy uit met het nummer 'Birth Of A New Age', met daarin een stuk in het Sranantongo. Een Surinaamse Creooltaal. Jazz-fluitist Ronald Snijders is trots. "Nu Jeangu het heeft omarmd, is het een big thing en daar ben ik ontzettend blij om," zegt hij in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Snijders schreef ook het boek Surinaams van de straat en pleit al jaren voor meer Sranantongo. "Ik hoop dat Surinaams net zoals Fries of Limburgs veel meer wordt meegenomen. Kinderen mogen best een paar Surinaamse woordjes leren in de schoolbanken."

Nu wordt de taal vooral gesproken, maar Snijders zou graag zien dat de taal ook in schrift ontwikkelt. "De schrijftraditie onder met name de Afro-Surinamers is vrij laag. Er bestaan bijvoorbeeld geen dubbele letters. 'Futu' [spreek uit: foet-toe, vertaling: voeten] schrijf je dus niet met dubbel t."

Ontstaan

"Sranantongo is een jonge taal. Het is ontstaan rond ongeveer 1650 toen vanuit Barbados een Engelsman met een aantal slaafgemaakten naar Suriname kwam." In 1677 volgen de Nederlanders, die het gebied krijgen van de Britten.

"In de zeventien jaar dat de Britten Suriname hadden, tussen 1650 en 1677, is de basis van wat je Sranantongo zou noemen ontstaan." En vandaag de dag spreken veel Surinamers het nog steeds. "Het werd vroeger gezien als een taal van het volk: dat spreek je niet als je hoogontwikkeld bent. Dat is aan het veranderen."

En met 'yu no man broko mi' in Jeangu's nummer, krijgt het Sranantongo nog een extra boost. "Wie had dat ooit gedacht?" Snijders kan van harte aanbevelen dat meer mensen een woordje erbij leren. "Het is een taal die je makkelijk leert, met vrienden onderling."

OOG Songfestival

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie