Ajouad El Miloudi gaat terug naar zijn eigen land
- Nieuws
- Ajouad El Miloudi gaat terug naar zijn eigen land
De Marokkaanse presentator Ajouad El Miloudi zou zich eerder in zijn carrière hebben geërgerd aan hoe deze zin begint. Jarenlang wilde hij bekend staan als presentator en heeft hij geprobeerd zijn afkomst te scheiden van zijn werk. Hij wilde niet aan talkshows deelnemen als hij enkel werd uitgenodigd zodat er ook eens een Marokkaan aan het woord was. Zijn afkomst hoorde er niet toe te doen. Dat is nu veranderd: in zijn nieuwe documentaireserie Ajouad: kaaskop of mocro? verdiept hij zich juist in zijn afkomst en wat het betekent om een Marokkaan in Nederland te zijn. El Miloudi is vannacht te gast in het tweede uur van het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen.
In de vierdelige serie onderzoekt El Miloudi allerlei vragen rondom zijn identiteit en de Marokkaanse cultuur. Hij behandelt taboeonderwerpen als homoseksualiteit, radicalisering en hoe er in zijn cultuur weinig wordt gepraat over liefde en gevoelens: “Mijn vader bleek best met mij te willen praten over de liefde en dat soort dingen. Het was ontroerend, hij stond voor alles open”, zegt hij vandaag in de Volkskrant.
Durven te durven
In de serie komen ook andere bekende Marokkanen aan het woord. Cabaretière Soundos El Ahmadi, schrijver Abdelkader Benali en ex-politicus en schrijver Tofik Dibi bespreken hun ervaringen als allochtoon in Nederland. Over het gesprek tussen El Miloudi en zijn vader zei Benali: "Heb je dat gedaan?! Dat zou ik nou nooit gedurfd hebben."
Durven. Daar zit het hem vaak. Schaamte en taboes horen bij de afkomst van veel Marokkanen (in Nederland): "Ik was bang om afgemaakt te worden. In Nederlandse kringen of juist in de Marokkaanse”, zei El Miloudi. “Het programma gaat over taboes in de Marokkaanse cultuur, over liefde bijvoorbeeld, of over mijn imago en status. Waar ben ik aan begonnen, dacht ik vaak.” De angst vanuit de Marokkaanse kant: hij praat op tv over taboes in onze cultuur? Over homoseksualiteit? Is hij gek geworden? Vanuit de Nederlandse kant: denkt deze Marokkaan dat hij hier een eigen programma kan presenteren? Over hún cultuur?
Adres onbekend
Onlangs was El Miloudi in het nieuws nadat Patty Brard een opmerking tegen hem maakte bij de opnames van van Ranking the Stars. In dat BNN-programma worden bekende Nederlanders gerangschikt naar aanleiding van verschillende vragen. In de uitzending van 14 augustus koos El Miloudi Patty Brard als laatste van de tien spelers naar wie een straat zou mogen worden vernoemd. De spanning in de studio liep hoog op. In de uitzending is te zien hoe de medespelers Brard verdedigen. Wat de uitzending niet heeft gehaald waren deze uitspraken van Brard: “Rot op naar je eigen land, ga terug naar Marokko. Wanneer pak je het vliegtuig?”
"Ga terug naar je eigen land" is voor veel buitenlanders inmiddels een klassieker. Veel van hen hebben het al eens gehoord of weten dat het op de loer ligt. In 2013 vertelde Soundos el Ahmadi in haar cabaretvoorstelling Er is geen plan B: “Als klein kind dacht ik dat mijn moeder een koningin was. Dat we superrijk waren. Dat dacht ik heel lang. En dat komt omdat, heel vaak als we buiten liepen, was er een buurman die naar ons riep: “Hey! Ga terug naar je eigen land!” En dan dacht ik: vet, we hebben gewoon een eigen land.”
Vaak zijn Marokkaanse Nederlanders in Nederland een allochtoon en in Marokko een westerling. Waar ís dan dat eigen land? Is dat er überhaupt, en kun je weten of je meer van het een bent dan van het ander? In de laatste aflevering van Ajouad: kaaskop of mocro?, maakt El Miloudi naar aanleiding van zijn ervaringen een balans op: hoe kaaskop en mocro ben ik eigenlijk?
Marokkanen geboren in Nederland kunnen, zelfs al zouden ze dat willen, nooit écht vergeten waar de wortels liggen. Er zullen altijd Patty Brard-achtigen zijn die ze eraan herinneren. Het ironische van heel die situatie is dat Ajouad El Miloudi in Amsterdam is geboren en Patty Brard in Indonesië. Als ze allebei tegelijk vanuit Nederland naar hun ‘eigen land’ zouden vertrekken, is El Miloudi veel eerder thuis. Als hij er niet al is.
Luister naar Ajouad El Miloudi in Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1:
De eerste aflevering van Ajouad: kaaskop of mocro? wordt donderdag om 21.00 uur uitgezonden op NPO 3.