Netflix-fans opgelet: bingewatchen is slecht voor je
- Nieuws
- Netflix-fans opgelet: bingewatchen is slecht voor je
[AVROTROS] We doen het massaal. Joggingbroek aan, biertje/kop thee erbij en de beentjes omhoog. Tijd voor Netflix. Hele avonden brengen we bingewatchend door. Verdiend ontspannen na gedane arbeid. Toch? Vergeet het maar. Slaapdeskundigen waarschuwen Netflix-minded Nederland: bingewatchen is slecht voor je gezondheid.
Bankhangen is het nieuwe credo
Wie een paar jaar geleden zei dat hij lekker een avondje ging bingewatchen werd waarschijnlijk vreemd aangekeken. Maar door de razendsnelle opkomst van on demand streaming services als Netflix werd dit nieuwe werkwoord binnen de kortste keren een algemeen geaccepteerd begrip. Een ouderwets avondje vingerhaken of dobbelen is er niet meer bij; bankhangen is het nieuwe credo. Heerlijk om na een dag noeste arbeid bij te komen met urenlang televisieseries kijken. Moest je vroeger een week wachten op het vervolg van je favoriete serie, nu kun je hele seizoenen achter elkaar wegkijken. Je dondert zo van de ene cliffhanger in de andere. Frank en Claire Underwood; kom maar op!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wees gewaarschuwd
Maar wie denkt dat bingewatchen een goede - zo niet de ultieme - vorm van ontspanning is, komt bedrogen uit. Zo blijkt uit onlangs geuite waarschuwingen van slaapdeskundigen. Hun boodschap: bingewatchen is slecht voor de gezondheid. Het is de zoveelste gezondheidswaarschuwing in een paar jaar tijd, na al de alarmerende berichten over gevaarlijke gluten, koemelkallergieën, foute e-nummers en slechte suikers. En nu zouden we ook niet meer onbezorgd kunnen bingewatchen. Dat kan toch niet waar zijn.
Volgens slaapdeskundige Winni Hofman schuilt er - helaas - wel degelijk een gevaar in bingewatchen: "Het gevaar is dat je insomnia ontwikkelt, slapeloosheid dus." Ze legt uit: "Door die lange televisieavonden verstoor je aan alle kanten je normale slaappatroon. Je hersenen blijven bijvoorbeeld alert wanneer je tv kijkt, wat ervoor zorgt dat je biologische klok in de war raakt. Daarnaast is het blauwe licht van je tv-scherm slecht voor de kwaliteit van je slaap. Hoe vaker je urenlang series achter elkaar kijkt, des te meer je ritme verstoord raakt. Het wordt dan ook steeds moeilijker om op een normale tijd in slaap te komen en ook in slaap te blijven. Als je dat te lang blijft doen, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht."
Nog eentje dan, Frank? (House of Cards/Netflix)
Veilig en verantwoord Netflixen?
Elke avond tot diep in de nacht Netflixen is dus niet zo verstandig. Zeker niet als je nog enigszins wilt functioneren op je werk. Maar stoppen met bingewatchen; daar zit de gemiddelde Netflix-fan écht niet op te wachten. Gelukkig is er altijd nog de gulden middenweg. Speciaal voor alle Netflix-verslaafden nog een paar tips van Hofman:
- "Duik niet direct in bed nadat je de tv hebt uitgezet. Slapen lukt dan echt niet. Probeer eerst nog een half uurtje te ontspannen, met een kop kruidenthee bijvoorbeeld. Zorg dat je brein even kan afkicken, geef het de gelegenheid om de overgang naar de slaap te maken."
- "Die cliffhanger aan het einde van een aflevering maakt wel heel verleidelijk om nog éven door te kijken, maar probeer jezelf een beetje in de hand te houden. Bedenk van tevoren tot hoe laat of tot welke aflevering je blijft kijken."
- "Doe het niet te vaak. Houd het bij een of twee avonden per week en geef je biologische klok de gelegenheid om een beetje ritme te houden. Het is een klok, en die houdt nou eenmaal van ritme."
Oftewel: geniet, maar bingewatch met mate.