Verkrachting bespreekbaar maken met een stripverhaal: 'het was een stap in mijn verwerking'
- Nieuws
- Verkrachting bespreekbaar maken met een stripverhaal: 'het was een stap in mijn verwerking'
Komende week bezoekt de Amerikaans-Indiase schrijfster Sohaila Abdulali ons land. Zij schreef het boek Waar we over praten als we over verkrachting praten en daarin pleit ze ervoor, vanuit eigen ervaring, om over verkrachting te spreken. Dat is ook wat Stijn en Legien Schenk proberen, door middel van een stripverhaal. Ze vertelden erover in Met Het Oog Op Morgen.
Video niet beschikbaar
Het echtpaar maakte een stripverhaal van een verkrachting van Legien in haar jeugd, om het onderwerp zo voor veel meer mensen bespreekbaar te maken. "Ik heb twintig jaar vastgezeten in die gevoelens van schuld en schaamte", vertelt Legien.
Pas twintig jaar later toen ze al twaalf jaar samen was met Stijn durfde ze haar verhaal te delen. "Ik dacht: als ik niet aan die verkrachting denk, dan heb ik geen probleem. Dan heb ik er geen last van."
Dat bleek niet zo te zijn. Het verzwijgen van de verkrachting ging ten koste van hun relatie. Pas toen Legien aan Stijn vertelde wat er was gebeurd, ging het beter. "Ik heb eindeloos veel gevraagd en zij heeft eindeloos veel gepraat", zegt Stijn. "Dat verandert niet de feiten, maar wel wat het is geweest."
Stap in verwerking
Ze besloten het verhaal te vangen in een stripboek. "Er zijn zoveel dingen waar niet over wordt gepraat en er zijn zoveel tekentalenten die dit zo mooi en integer kunnen maken. Als dit toch alle vrouwen kan helpen gewoon het gesprek te openen."
De verkrachting is de strip heel symbolisch uitgewerkt. Stijn: "We zette de strip ook functioneel. Het gaat er dus niet om om mensen te choqueren." Voor Legien was de confrontatie met het beeld niet vervelend. "Het was een stap in mijn verwerking. Dan wordt het echt en ik was daar op dat moment wel aan toe."
Uiteindelijk werden er nog vijftien andere verhalen toegevoegd aan het stripboek en kreeg het de titel Verhalen van vrouwen mee.