Architect Francine Houben: 'Bibliotheken zijn de kathedralen van deze tijd'
- Nieuws
- Architect Francine Houben: 'Bibliotheken zijn de kathedralen van deze tijd'
Architect Francine Houben ontwierp met haar bureau Mecanoo de inrichting van de bibliotheek in het nieuwe cultuurgebouw in Tilburg, LocHal. Houben is expert in het ontwerpen van bibliotheken en is onder meer verantwoordelijk voor de renovatie van de prestigieuze New York Public Library. Daarover vertelt ze in Kunststof.
Video niet beschikbaar
De afgelopen anderhalf jaar is de voormalige spoorhal uit 1932 verbouwd tot een modernistisch cultuurgebouw. Het gemeentelijk monument staat al lang leeg en biedt nu onderdak aan de bibliotheek Midden-Brabant, twee kunstinstellingen en werkplekken.
De functie van bibliotheken
In Kunststof vertelt Francine Houben over de start van het project: "De vraag is hoe je ervoor zorgt dat het aan de ene kant nog steeds als een bibliotheek voelt, een traditionele bibliotheek die toch nog veel over boeken gaat. Als je nu binnenkomt zie je bijvoorbeeld bewust heel veel boeken. Aan de andere kant is een bibliotheek niet alleen maar consumeren via boeken, maar ook heel erg produceren, het wordt ook veel meer een 'makerspace'."
"Er zitten dus ook 'laboratoria' in, zoals we die zijn gaan noemen. Zo is er een Digilab, een Woordlab en een Foodlab. We hebben eigenlijk verschillende kleine huiskamers in die grote huiskamer gemaakt, die een sterke eigen identiteit hebben."
In Engeland en Amerika heb ik geleerd over de betekenis van bibliotheken
Door de jaren heen is Francine Houben een specialist geworden op het gebied van bibliotheken: "Ik zie bibliotheken tegenwoordig als de meest belangrijke publieke gebouwen. Ik noem het de kathedralen van deze tijd, omdat het dé plek is waar iedereen bij elkaar komt."
Bibliotheek in de samenleving
"De eerste bibliotheek hebben we voor de Technische Universiteit in Delft gemaakt, meer dan 20 jaar geleden. De grote omslag kwam toen wij de bibliotheek van Birmingham ontwierpen. Ik heb eigenlijk heel veel van de Engelsen geleerd."
"In Engeland en later in Amerika heb ik geleerd wat een bibliotheek betekent in een samenleving. Dat het ook economische betekenis heeft en dat het van belang is dat een stad blijft investeren in de ontwikkeling van zijn mensen. Zo kan het een belangrijke plek zijn voor immigranten. De betekenis van 'life long learning' vind je terug in de bibliotheek. Die ervaring heb ik geprobeerd mee te nemen naar de LocHal in Tilburg."
Video niet beschikbaar