Het Indonesië van Frank Boeijen: 'Hier voel ik me thuis'
- Nieuws
- Het Indonesië van Frank Boeijen: 'Hier voel ik me thuis'
[BNNVARA] Hoewel Frank Boeijen vooral bekend is van een lofzang op zijn thuisstad Nijmegen en het Kronenburgerpark, heeft hij ook een grote voorliefde voor Indonesië. De zanger was te gast in de eerste aflevering van Sinans Atlas, waarin een bekende of onbekende Nederlander iedere week met Sinan Can in gesprek gaat over een land dat hij of zij in het hart gesloten heeft.
De liefde voor Indonesië ontstond al in zijn jeugd, vertelt Boeijen: "Mijn beste vriendje was een Indische jongen. Het mooie aan kinderen is dat je je niet bewust bent van de verschillende afkomst. Ik wist alleen dat ik het eten en de geuren daar thuis heerlijk vond. Voor mij was het een hele normale wereld, waardoor ik me meteen thuis voelde toen ik voor het eerst in Indonesië kwam."
Muziek
Ook in de muziek heeft Boeijen zich laten inspireren door de Indische cultuur en levenswijze. Hij wijst op de belangrijke rol die de Indonesische gemeenschap heeft gespeeld in de Nederlandse muziekindustrie: "Doordat op Java veel Amerikaanse cruiseschepen aanmeerden, werd er in de jaren '30 al rock-'n-roll gedraaid. Toen Indonesië daarna onafhankelijk werd, zijn veel Indische Nederlanders naar Den Haag verhuisd. Den Haag is daarom nog steeds de bakermat van de Nederlandse rock-'n-roll ."
Ook in zijn eigen oeuvre hebben de vele reizen van Boeijen naar Indonesië zijn weerslag gehad: "Als je daar bent, krijg je die muziek mee. In Indonesië loopt overal wel een jongen met een gitaartje. Als je dan zelf ook gitaar gaat spelen, heb je heel snel contact met de mensen daar. Dat doet muziek."
Omgaan met de dood
Vlak voor een grote reis naar Indonesië, overleed de vader van Boeijen, en later zijn moeder. "De manier waarop de bevolking daar omgaat met haar doden, heeft diepe indruk op mij gemaakt. We waren in een klein dorpje met rieten daken. Midden in dat dorpje stond een aantal stenen. Er speelden kinderen omheen en de rijst werd er gedroogd. Maar het was eigenlijk het kerkhof. Die mensen leven daar samen met de dood. De doden waren gewoon nog onder hen. Een groot contrast met Nederland. Ik vond het zo mooi dat die doden er in hun mythologie nog steeds zijn en worden vereerd. Dat was troostend voor mij nadat ik beide ouders had verloren."
"Ik weet nog dat ik in mijn eentje op een klif bij de zee een liedje zat te schrijven, het nummer 'Vaderland'. Dat was voor mij heel dubbel, omdat ik geen vader meer had. Opeens zat er een jongetje naast mij, ik had niet door dat hij daar was gaan zitten. Hij keek me aan en zei in zijn taal dat hij het mooi vond. Dat raakte mij zo, dat laat zien dat muziek verder gaat dan de landsgrenzen."
Sinans Atlas is ieder zondag om 1:00 te horen op NPO Radio 1 en is terug te luisteren in je favoriete podcast app.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.