Respect voor Máxima na woorden over zusje
- Nieuws
- Respect voor Máxima na woorden over zusje
Hoe beoordeel je als journalist de woorden van koningin Máxima over de dood van haar zus Inés? 'Niet', zegt onderzoeksjournaliste Sanne Terlingen in het Mediaforum van Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Kleine lieve begaafde zusje Inés
Koningin Máxima heeft gisteren tijdens de persconferentie in het Protonentherapiecentrum in het UMC Groningen geëmotioneerd een verklaring afgelegd. Het ging over het overlijden van haar 14 jaar jongere zusje Inés, die op 6 juni zelf een einde aan haar leven maakte. Ze sprak aldaar de woorden: "Mijn kleine lieve begaafde zusje Inés was ziek. Ze kon geen vreugde vinden en ze kon ook niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden". Maxima bedankte ook voor het respect dat de Nederlandse media de familie heeft getoond.
Publiek bezit
Terlingen: "Iemand is zijn zus verloren. Hoe die daar mee omgaat, wordt publiekelijk besproken, want zij is nu eenmaal publiek bezit. Maar ik vind niet dat ík daar een mening over moet hebben. Daar kun je alleen maar afstand bij bewaren." Wel begrijpt Terlingen de keuze van de woorden die Máxima voor de camera uitspreekt: "De hele wereld heeft meegekeken en meegeleefd. Het is dus logisch dat ze daarover iets zegt en bedankt." Terlingen vervolgt: "Maar ik ben hier een buitenstaander, ook al is ze de koningin. De dood van haar zusje is iets zeer persoonlijks. Ik hoef daar mijn mening niet over te geven."
Leed van de familie
Het is wel kenmerkend voor het nieuwe koningshuis, meent royalty kenner Jan Kees Emmer, dat dit gezin veel opener is over hun gevoelsleven. Emmer: "Zij zoeken vaker de media op dan hun voorgangers." Maar is het ook belangrijk dat Máxima, met een enorme publieke functie het taboe van praten over zware depressies en zelfdoding doorbreekt? Mediaforumlid Tom van ’t Hek, ook presentator en journalist, meent van niet: "Het is het leed dat een familie treft. Maar om aan dit publieke optreden gelijk conclusies te verbinden door specialisten en artsen?" Daar verbaast Van ’t Hek zich over. "Er sprak een gebroken iemand die daar iets over móest zeggen voor de camera. Daar zou ik het bij willen laten", aldus Van ’t Hek.
Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.
We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!