Reactie op werkcultuur NOS: 'Onaantastbaarheid is voor niemand goed'
- Nieuws
- Reactie op werkcultuur NOS: 'Onaantastbaarheid is voor niemand goed'
"Uiteindelijk moet je man en paard noemen. Je kunt niet alleen maar anoniem blijven beschuldigen." Dat zegt L1-verslaggever Jos van den Broek bij het Mediaforum van Spraakmakers. Uiteindelijk moet het leiden tot een brede cultuurverandering, bepleit Trouw-redacteur Wendelmoet Boersema.
Video niet beschikbaar
Het Volkskrant-stuk over de cultuur op de NOS-sportredactie van dit weekend leidde onder andere tot het aftreden van de voltallige hoofdredactie en het tijdelijke terugtreden van Tom Egbers. "Wat is proportioneel?", vraagt Van den Broek zich af. "Mogen we hem nou nooit meer terugzien op tv? Moet ‘ie een week thuisblijven? Wat is passend en wat niet voor iets dat je zo lang geleden hebt gedaan en na zo’n staat van dienst."
Dat namen en rugnummers worden genoemd, is onvermijdelijk, denkt hij. "Uiteindelijk moet je man en paard noemen. Je kunt niet alleen maar anoniem blijven beschuldigen." Dat zegt ook Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe. "Als geen namen noemt, gaan mensen toch spitten."
Mensen kopiëren wangedrag
Zonder zo’n stuk, waarin iemand met naam en toenaam genoemd wordt, verandert er niets in de werkcultuur, zegt Boersema, adjunct-hoofdredacteur van Trouw, die de situatie breder wil trekken. Zo moet het bijvoorbeeld duidelijk zijn wat je moet doen om de top te halen, zegt ze. Anders kopiëren mensen wangedrag van de kopstukken in het bedrijf. "Als je eenmaal de top had bereikt, bleef je daar heel lang. En je kwam daar alleen als je bepaald soort ongewenst gedrag vertoont en dat moet je aanpakken."
In zo’n ongezonde cultuur is het ook lastig voor mensen met een andere culturele achtergrond, zoals Aïcha Marghadi, die ook in het Volkskrantstuk opgevoerd wordt.
Je bent gewoon een mens en de mensen om jou heen ook
L1-verslaggever Van den Broek wijst erop dat de cultuur bepaald wordt door de top. "Hebben ze voldoende tegenspraak gehad? Dat geldt voor iedere organisatie. Heb je voldoende tegengas? Durven mensen er tegenin te gaan? Durven ze vrije woord te bezigen? Dat hoort er wel bij." Dat de hoofdredactie van NOS Sport er al 20 jaar zat, maakte het niet makkelijk. "Dat is niet de ideale biotoop om goed te gedijen."
Onaantastbaarheid is voor niemand goed, vinden Boersema en Klijnsma. Laatstgenoemde: "Je kunt wel denken dat je de machtigste bent, en dat iedereen voor jou de gekste dingen gaat doen. Maar je bent gewoon een mens en de mensen om jou heen ook. En die heb je op die manier te beginnen."
Het Mediaforum als podcast!
Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!