Maakt jazz een comeback? 'De radio lijkt het te boycotten'
- Nieuws
- Maakt jazz een comeback? 'De radio lijkt het te boycotten'
Op 30 april was het de Internationale dag van de Jazz. Maar hoe populair is het op Afrikaanse ritmes, ragtime en blues gebaseerde muziekgenre vandaag de dag in ons kikkerlandje? "Er is veel te verbeteren", zegt jazzliefhebber Andrea Broesder bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Broesder is naast groot liefhebber de presentator van een jazzprogramma op RTV Rijnstreek, de lokale omroep van Wageningen. Met haar collectie van 1250 jazz-cd’s, netjes geregistreerd in een Excelsheet, kan Broesder zichzelf een echte kenner noemen.
Eerste liefde
Haar liefde voor het genre ontstond, dankzij haar vader, al op jonge leeftijd. "Het is iets waar je in groeit", zegt ze. Wageningen kent een lange traditie van jazz, dankzij haar jazzclub en jazzfestival. Als vrijwilliger raakte Broesder betrokken en ontwikkelde ze haar passie voor deze muzieksoort. "Het is een rode draad door mijn leven. Ik denk de hele week na over wat ik zal draaien en wat mensen leuk vinden." Vooral ouderen die alleen zijn genieten ervan, volgens Broesder. "Goede muziek kietelt, net als liefde."
Jongeren en jazz
Het Jazzfestival Breda biedt een scala van jazz en trekt veel jongeren, volgens Broesder, maar volgens haar laten publieke omroepen een taak liggen. "Het leeft wel onder de jongeren. Al lijkt de radio het te boycotten", zegt Broesder. "Waardoor jongeren minder snel geïnteresseerd raken."
Volgens Broesder valt er nog veel te verbeteren in ons land. "Nederlandse jazzmuzikanten krijgen te weinig kansen." De Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BiMpro) zet zich in voor meer jazz en benoemde eerder deze week dat lokale omroepen hier meer gehoor aan dienen te geven. Zo zouden podia ook stukken geïnteresseerder in dit genre raken en muzikanten van Nederlandse bodem meer kansen krijgen. "Je dag wordt er in ieder geval veel zonniger van", zegt Andreé van Es, voorzitter van het Amsterdamse 4 en 5 mei Comité en Spraakmaker.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.