'Dictator' Prem voelt nuchtere Friezen aan de tand tijdens verkiezingsdebat
- Nieuws
- 'Dictator' Prem voelt nuchtere Friezen aan de tand tijdens verkiezingsdebat
Zo'n 200.000 Friezen mogen vandaag naar de stembus voor de herindelingsverkiezingen van Fryslân. Prem - altijd goed voor provocerende uitspraken - organiseerde speciaal daarvoor afgelopen zondagnacht een lokaal verkiezingsdebat. Want lokale thema's gaan hem aan het hart, en Friesland; daar houdt hij van. Een debat ín Friesland, op z'n Prems.
Herindeling Fryslân 2018
Het Friese dorp Wommels was het decor van het nachtelijke debat dat Prem organiseerde in zijn programma Zwarte Prietpraat. Reden hiervoor zijn de gemeenteraadsverkiezingen in delen van Groningen en Friesland vandaag. De verkiezingen aldaar zijn vervroegd omdat een aantal gemeentes wordt samengevoegd. Het zogeheten Wommels is de hoofdplaats van Litterensadiel; een van de gemeentes die door de samenvoeging gaan verdwijnen.
Vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Friesland
De verkiezingen draaien in Friesland om de samenvoeging van zeven gemeenten tot drie: Leeuwarden, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân. Vanwege deze herindeling houden de gemeenten Het Bildt, Franekeradeel, Leeuwarderadeel, Litterensadiel en Menameradiel vanaf 2018 op te bestaan. In de huidige zeven Friese gemeenten mogen op woensdag 22 november 200.000 mensen hun stem uitbrengen.
Prem houdt van Friesland
"U mag alleen twitteren of bellen als u een vraag heeft aan de deelnemers van het debat. Dus ik heb geen zin in de onzin die u elke week delibereert." Het verkiezingsdebat wordt, zoals verwacht, op z'n Prems ingeleid. Lokale thema's gaan hem aan het hart, en dus koos hij heel bewust voor dit verkiezingsdebat in Friesland. Hij houdt van de regio. Of, zoals hij het zelf zegt: "Dames en heren, we zijn in Friesland, want hier begon Nederland."
Aan het debat doen verschillende gemeenteraadsleden van Leeuwarden mee. CDA, PvdA, ChristenUnie en D66 krijgen de kans hun zegje te doen over de herindeling van de Friese gemeenten. Dit is wat ze daarover te zeggen hebben:
1. Fusie vs. annexatie
Een van de luisteraars vraagt wat de samenvoeging van de Friese dorpjes nou precies inhoudt. Zijn het echt fusies of worden de kleine dorpjes gewoon bestuurlijk geannexeerd?
Fusie vs. annexatie
2. Reden voor de herindeling
Een andere vraag: waarom is de herindeling nodig? Volgens de PvdA is het voor kleinere gemeentes vaak moeilijk om de hoeveelheid taken (waaronder de vele zorgtaken) goed uit te voeren. Het samenvoegen van de gemeentes moet ervoor zorgen dat de uitvoering een stuk haalbaarder wordt: "Je krijgt zo iets meer massa, waardoor je een groter ambtelijk apparaat hebt en meer kwaliteit aan je inwoners kunt bieden." Ook andere partijen doen hun zegje over deze kwestie:
Reden voor de herindeling
3. Kleine scholen vs. fusiescholen
Het zal veel ouders bezighouden: worden de kleine scholen - die in Friese dorpen nog veel voorkomen - ook gefuseerd? Of blijven er wel aparte kleinere christelijke en openbare scholen bestaan?
Kleine scholen vs. fusiescholen
Pinautomaten, Jeugdzorg en treinverbindingen
Tijdens het twee uur durende debat komen nog veel andere onderwerpen aan bod die voor de inwoners van Friesland van belang kunnen zijn. Zo wordt gesproken over het probleem rondom Jeugdzorg, het tekort aan pinautomaten, de Friese wens naar onafhankelijkheid en de hoge werkeloosheid. Maar ook: wat kan Leeuwarden leren van de kleine dorpjes? En gaat de treinverbinding van Leeuwarden naar 'de rest van Nederland' nog verbeteren?
Een uitgebreid debat dat voor Friese kiezers absoluut de moeite waard is om te beluisteren. En wel vóórdat ze naar de stembus gaan. Het complete debat kun je terugluisteren in Zwarte Prietpraat.