Artiestenduo Gert & Hermien: volkshelden, die elkaar nodig hadden voor succes
- Nieuws
- Artiestenduo Gert & Hermien: volkshelden, die elkaar nodig hadden voor succes
De Gert & Hermien Story toont de opkomst en ondergang van één van de meest populaire zangduo’s uit de Nederlandse geschiedenis: Gert & Hermien Timmerman. Documentairemaker Hans Heijnen vertelt in Kunststof waarom hij zo is gefascineerd door hun persoonlijke leven dat werd getekend door schandalen en steeds breed werd uitgemeten in de roddelbladen.
'Er was zoveel materiaal'
Gert en Hermien veroveren in de jaren zestig als zangduo een miljoenenpubliek. Ze treden als eerste artiesten op in het Olympisch Stadion voor duizenden fans en scoren begin jaren 70 hun grootste hit met Alle duiven op de Dam. Geliefd of gehaat, het Nederlandse publiek kon niet om hen heen.
Hans Heijnen maakte eerder al documentaires over Johnny Hoes en Lee Towers. Heijnen: "Hoes en Towers hadden muzikaal gezien misschien een grotere erfenis dan Gert en Hermien. Johnny Hoes en Timmerman waren op een bepaalde manier ook concurrenten. Dat soort verhalen had ik ook nog aan de film kunnen toevoegen. Er was zoveel materiaal. Aanvankelijk wilde ik er vier delen van maken. Nu is het een lange film geworden."
Roem
De roem en hoe daarmee wordt omgegaan is altijd een element in zijn verhalen. Heijnen: "Ik heb ooit een documentaire over Rex Gildo gemaakt. Een Duitse schlagerzanger die bekend was van de hit Fiesta Mexicana. Hij was de man van de tandpasta glimlach, hij was gebruind en droeg een pruik. Hoewel er sterke aanwijzingen waren dat hij homoseksueel was, was hij getrouwd met zijn nicht. Wat ik er interessant aan vind is dat ze eigenlijk anders zijn dan wat de media van hen maken, maar opgesloten zitten in hun imago."
Door het publiek aan elkaar geketend
"Gert en Hermien waren een gewoon Twents stel dat in het artiestenvak is gerold. Zij was 19 jaar, een ziekelijk meisje uit een arm gezin dat verder wilde in het elven. Hij had al een zangcarrière met de hit: Ik heb eerbied voor jouw grijze haren en werd gezien als de 'nieuw zoon'. Maar hij had heel goed door dat hij met Hermien, een meisje waar het publiek echt van hield, nog meer succes zou krijgen. Ze hadden elkaar nodig en werden zoals Henk van der Meijden zei: door het publiek aan elkaar geketend.
Ze hadden helemaal niet verwacht dat ze zo groot zouden worden en hebben zich daar continue aan aangepast. Ze waren bijna verslaafd aan de media-aandacht. Bij alles in hun leven werd de pers betrokken. Dat Gert en Hermien zoveel zouden drinken hebben ze zelf behoorlijk aangedikt in de verhalen daarover. De mensen van de roddelpers waren daar kind aan huis. Ze sloten zich erin op. Want ze moesten leven naar de verhalen."
'Het zijn volkshelden, net als Andre Hazes'
"Ik kende hun verhalen natuurlijk wel, maar het plan om er een film over te gaan maken ontstond toen ik een foto zag van Gert die in de schuur in zijn tuin zit. Een heel zielige oude man met ademnood. Is dit nou wat er van die man is overgebleven? dacht ik, die man was een grootheid al die jaren. Iedereen had een mening over hem. Ook wel een rare man, altijd te vrolijk, teveel lachen, te flauwe liedjes en zoveel nep. Op dat moment een film maken was te voyeuristisch geweest. Ik heb het idee laten rusten tot na zijn dood."
Kunststof - Martin Hendriksma, schrijver en journalist
De documentaire De Gert & Hermien Story is op woensdag 9 juni om 20.35 uur te zien op NPO 1.