Seksisme in literatuur: 'Mannen worden beoordeeld op techniek en vrouwen op inhoud'
- Nieuws
- Seksisme in literatuur: 'Mannen worden beoordeeld op techniek en vrouwen op inhoud'
Fix het Seksisme in de Literatuur. Met die missie proberen 11 schrijfsters, verenigd in schrijverscollectief Fixdit, iets te doen aan de ongelijke positie van vrouwen in de letteren. In september verschijnt hun manifest Optimistische woede. Recensent Fleur Speet is één van de oprichters van Fixdit; bij De Taalstaat vertelt ze over het belang van het manifest.
Video niet beschikbaar
"Allereerst winnen vrouwen nog steeds minder vaak literaire prijzen", zegt Speet, die eerder met Fixdit al een podcastserie over het onderwerp maakte. "En ze krijgen minder en vaak lagere bedragen voor beurzen." Ten tweede worden 'mannen-onderwerpen' in de literatuur ernstiger genomen dan andere onderwerpen, volgens Speet. "Neem oorlog en het huishouden. Het huishouden krijgt dan toch minder aandacht en minder waardering."
Huiselijke onderwerpen
Je ziet volgens Speet die disbalans heel goed bij bijvoorbeeld het boek Kleine dagen van Bernard Dewulf. "Dat won wel een literaire prijs en werd geprezen om het huiselijke, terwijl huiselijke onderwerpen bij vrouwen meestal anders beoordeeld worden. Hetzelfde zag je bij P.F. Thomése die over zijn gestorven kindje schreef in Schaduwkind. Kristien Hemmerechts en Esther Jansma hebben ook over dat onderwerp geschreven, maar bij hen werd de techniek die ze daarvoor inzette niet ongemerkt en bij Thomése juist wel. Op de een of andere manier worden mannen eerder beoordeeld op techniek en vrouw eerder beoordeeld op inhoud."
Dat blijkt ook uit onderzoek van Corina Koolen, vertelt Speet. "Zij heeft onderzoek gedaan met computers naar hoe literatuur beoordeeld wordt en dan blijkt dat eigenlijk er steeds met twee maten gemeten wordt."
Optimistische woede
"We zijn gender biased. Dat is onze cultuur, we kunnen er vaak niets aan doen", zegt Speet. Mar ze vindt het wel belangrijk om er iets aan te doen. Daarom publiceert Fixdit binnenkort het manifest: Optimistische woede. Fix het seksisme in de literatuur. "De tijd zit mee, er komt steeds meer oog voor diversiteit in samenleving en het maakt ons betere mensen als wij daar oog voor hebben."
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.