Buitenland
KRO-NCRV

Hek om Europa? 'Vooral mensensmokkelaars en defensie-industrie profiteren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hek om Europa? 'Vooral mensensmokkelaars en defensie-industrie profiteren'

De EU geeft per jaar bijna 5 miljard aan hekken en bewaking. Dat geld kun je veel beter gebruiken om het opvangsysteem te verbeteren. Dat zegt onderzoeker Leo Lucassen bij Spraakmakers naar aanleiding van de EU-top, waar over strengere grensbewaking gesproken wordt.

Video niet beschikbaar

Vandaag start een Europese migratietop. Hierbij wordt onder andere gesproken over strengere grensbewaking en grenshekken. De EU en de lidstaten zitten in hun maag met het toenemende aantal vluchtelingen. Ook in Nederland neemt de druk toe nu het kabinet de nareisbeperking van statushouders moet loslaten.

Hek om EU is 'schijnoplossing'

Een hek is een schijnoplossing, zegt Tineke Strik, hoogleraar burgerschap en migratierecht. "De meeste mensen die illegaal in de EU zijn, komen legaal binnen met een visum en blijven nadat die verlopen is. Het is echt niet zo dat ze allemaal via de bossen en rivieren binnenkomen. En ook als je hekken bouwt, zul je nog steeds mensen moeten toelaten die een asielverzoek willen indienen."

De kernvraag is volgens haar: wie gaat die verzoeken behandelen en deze mensen opvangen? Asielzoekers moeten beter verdeeld worden, vindt ze en dat blijkt in de EU een "groot struikelblok." Nu is het vaak zo dat een land waar een vluchteling het eerste binnenkomt, verantwoordelijk is voor het in behandeling nemen van asielverzoeken. Dat staat zo omschreven in het Akkoord van Dublin. Daar moeten we nog een keer goed naar kijken, vindt Strik. Ze vindt dat EU-landen veel solidairder moeten zijn. Nu ligt de druk bij landen aan de grens van het continent.

Mensonterende toestanden aan EU-grens

Ook Leo Lucassen, directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, ziet niets in een hekwerk. "Sinds 2014 is het aantal kilometers hek om Europa toegenomen van 315 naar meer dan 2000. Dat heeft tot geen enkele oplossing geleid - het is vooral symboolpolitiek. Waar het wel toe leidde: mensonterende toestanden aan de grens." 13 procent van de EU is al omheind met hekken.

Volgens hem doen we hier vooral mensensmokkelaars en de defensie-industrie een plezier. "Laten we niet vergeten dat de EU per jaar bijna 5 miljard uitgeeft aan hekken en bewaking. Geld dat je veel beter kunt gebruiken om het opvangsysteem beter te regelen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie