De comeback van de Taliban: ‘Ze zijn uit op wraak’
- Nieuws
- De comeback van de Taliban: ‘Ze zijn uit op wraak’
Structureel, conservatief, ideologisch en ze hebben zichzelf uitgevonden. De Taliban hebben Afghanistan in korte tijd in hun greep gekregen. Het gaat om een comeback van de islamitische beweging die uit is op wraak, zegt politiek analist Joris Versteeg in Bureau Buitenland.
Bureau Buitenland - De val van Kabul: een dag later
De machtsoverdracht komt voor velen als een verrassing. Maar het succes van de beweging komt niet zomaar uit de lucht vallen, vindt politiek analist Joris Versteeg. Volgens hem zijn de Taliban in staat geweest stabiel te blijven “en niet uit elkaar gespeeld te worden. Er waren onderling wel conflictjes, maar die werden altijd opgelost. Er waren geen opvolgingsproblemen, bijvoorbeeld toen Mullah Umar dood ging." Ook zijn ze volgens Versteeg "in staat om tribale tegenstellingen te overstijgen. Die organisatie zit goed in elkaar.”
Verlichting
Opvallend is dat deze conservatieve beweging een moderne ideologie heeft omarmd, zegt Versteeg. “Er zijn elementen van verlichtingsdenken van bekende islamitische geleerden uit India, gecombineerd met traditionele waarden. Daaruit hebben ze een concept voor Islamitische Staat gedestilleerd.”
Of er iets is veranderd in het extremisme van de Taliban, ten opzichte van de jaren negentig, is nog maar de vraag. “Garanties voor de positie van vrouwen kwamen ook in 1996. Nu zijn de Taliban zich ervan bewust dat ze te maken hebben met een nieuwe generatie, met name in grote steden. Ze zullen tactisch moeten opereren.”
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.