Klimaatverandering Groenland: niet voor iedereen kommer en kwel
- Nieuws
- Klimaatverandering Groenland: niet voor iedereen kommer en kwel
Uranium, kobalt en nikkel, het zijn grondstoffen die in het licht van de energietransitie steeds waardevoller worden en bovendien te winnen zijn op Groenland. Terwijl de ijskappen op het eiland verder afsmelten, worden de grondstoffen steeds makkelijker te winnen. En dat zorgt voor steeds meer partijen die daar op uit zijn. Maar wat doet dat met de Groenlanders zelf? Journalist Bram Vermeulen reisde voor een nieuwe aflevering van Frontlinie af naar Groenland en sprak daarover in Bureau Buitenland.
VPRO BB 27-10-22 Frontlinie
Levens op hun kop
Terwijl in Nederland de klimaatdiscussie nog vrij abstract is, worden de gevolgen van de klimaatverandering in een land als Groenland al aan den lijve ondervonden. "In Groenland stijgen de temperaturen al vier keer zo hard als bij ons. Dat zie je in het landschap en in het leven van de mensen hoe dat allemaal verandert."
Zo staat de traditionele rendierenjacht onder druk en wordt een typisch transportmiddel zoals de hondenslee steeds vaker onbruikbaar. "Dat heeft de levens op hun kop gezet", aldus Vermeulen.
Snelle modernisering
Echter, de een zijn dood is de ander zijn brood. Want waar de gemiddelde inwoner door de klimaatverandering tegen allerlei onwennigheden en traditieverlies aanloopt, wrijft de burgermeester zich juist in de handen. Het toerisme neemt toe en ook grondstoffen als kobalt en nikkel zijn er steeds makkelijker te winnen.
Vermeulen ziet een hele duidelijke splitsing in de Groenlandse samenleving. "Aan de ene kant ben ik nooit naar een plek geweest op de wereld waar het zo duur is. Er zijn vissers die lachend vertellen dat ze 4.000 tot 5.000 euro aan vis naar boven halen iedere dag. Er worden hotels gebouwd." Maar waar er mensen zijn die aanhaken op de kansen, zijn er ook genoeg mensen die eraan onderdoor gaan. "Er treedt voor veel Groenlanders een soort kortsluiting op, aangejaagd door die enorme snelle modernisering."
NPO Radio 1 Klimaatstudio
In de NPO Radio 1 Klimaatstudio gingen we samen met jou op zoek naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Van 31 oktober tot en met 5 november hoorde je verschillende uitzendingen vanuit The Green Village op de TU Delft Campus. Meer informatie vind je hier.