Buitenland
BNNVARA

'Bouterse vermoordde mijn vader'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bouterse vermoordde mijn vader'

Yasser Riedewald was een twee maanden oude baby toen zijn vader werd vermoord tijdens de Decembermoorden in 1982 in Suriname. Hij is al zijn hele leven op zoek naar wie zijn vader was: "En, waar hij voor stond maar vooral: waarom is hij vermoord?" Het recente vonnis van Bouterse helpt Yasser bij zijn zoektocht, vertelt hij in De Nieuws BV.

'Bouterse vermoordde mijn vader'

"Ik heb geen enkele foto van mij met mijn vader", vertelt hij. "Toch voelt hij alsof hij dichtbij mij is. Ik ben zo veel met hem bezig." Hoe ouder Yasser werd, hoe nieuwsgieriger naar zijn vader. "Ik kreeg steeds meer vragen over wie hij is geweest, maar vooral ook waarom hij is vermoord."

Yasser is de zoon van Harold Riedewald, die in de nacht van 7 op 8 december 1982 werd gemarteld en doodgeschoten in Paramaribo. Hij is één van de 15 slachtoffers van de Decembermoorden. Direct na de moord vluchtte zijn moeder met hem en zijn zusje naar Nederland. Om na de verkiezingen van 1987 weer terug te keren naar Suriname.

Terug naar het land waar de moordenaar vrij rondloopt

In zijn tienerjaren woonde hij weer in Nederland. "Het was een moeilijke tijd. Ik was constant op zoek naar een vaderfiguur. Ik zocht het misschien op de verkeerde plekken, bij verkeerde vrienden." Toch weet hij op het rechte pad te blijven en studeert af in economie. In 2006 keert hij terug naar Suriname.

"Terugkomen naar een land waar de moordenaar van je vader vrij rondloopt en meer nog door een behoorlijke groep wordt aangehangen, is niet makkelijk", vertelt hij. Als Bouterse in 2010 ook nog aan de macht komt, voelt dat voor hem als een klap in het gezicht.

Oog in oog met de schutter

De zoektocht van Yasser bestaat uit het praten met mensen. "Al praat men in Suriname liever niet over deze kwestie", vertelt hij. Ook bezoekt hij bijna alle zittingen van het proces van de Decembermoorden. Op een dag staat hij, na een zitting, oog in oog met de moordenaar van zijn vader.

"Ik vertelde hem dat hij niet bang voor mij hoefde te zijn en vroeg hem me meer te vertellen over wat er precies gebeurd is die nacht", vertelt Yasser. Hij hoorde van de schutter hoe de laatste momenten van zijn vader eruit hebben gezien. "Dat was moeilijk, maar ook belangrijk voor me."

Quote

Dit vonnis betekent dat ik weer geloof kan hebben in de rechtstaat van Suriname en kan starten met mijn helingsproces

Yasser Riedewald

Boos op Desi Bouterse

Op de vraag of hij de schutter niet iets aan wilde doen, is hij duidelijk. "Nee, deze man, die toen nog maar 21 was, had geen keus. Hij moest de orders uitvoeren." Boos op Desi Bouterse is Yasser wel. "Hij is de hoofdverantwoordelijke. Die ook nog eens constant het proces heeft gefrustreerd."

Het vonnis van 29 december is voor Yasser dan ook een verlossing. "Dit vonnis betekent dat ik weer geloof kan hebben in de rechtstaat van Suriname en kan starten met mijn helingsproces. En wellicht heeft heel Suriname dit helingsproces wel nodig."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie