Buitenland
NOSNTR

Bulldozers veroorzaken veel schade in Jenin, civiele infrastructuur weggevaagd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bulldozers veroorzaken veel schade in Jenin, civiele infrastructuur weggevaagd

Het Israëlische leger is na een inval van tien dagen weer weggetrokken uit Jenin, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Via sociale media waren de afgelopen dagen al beelden te zien van de schade die het leger aanrichtten, maar nu wordt pas duidelijk wat voor ravage er is achtergelaten, onder andere veroorzaakt door de inzet van bulldozers.

Ravage in Jenin op de Westelijke Jordaanoever na inval Israëlische leger

Video niet beschikbaar

De bulldozers worden ingezet om civiele infrastructuur te verwoesten vertelt buitenlandredacteur en Midden-Oostenspecialist Eliane Lamper. Onder civiele infrastructuur vallen bijvoorbeeld huizen en winkels, veel inwoners van Jenin keren na de tiendaagse inval terug naar hun huis dat ernstig beschadigd is. Lamper: "Bulldozers zijn sowieso een belangrijk onderdeel voor het Israëlische leger, niet alleen nu maar ook in de afgelopen jaren. Met de bulldozers ruimen ze explosieven op, maken ze de weg vrij voor Israëlische troepen en slopen ze infrastructuur." Het leger is meermaals beschuldigd van het 'straffen' van de Palestijnse inwoners door de infrastructuur te vernietigen.

Verwoesting

Het stadsbestuur van Jenin maakte bekend dat zeker 70% van alle wegen vernield zijn. "Op beelden zie je de enorme verwoesting in de stad, straten zijn opengetrokken, huizen en winkels zijn vernield en de water- en elektriciteitstoevoer zijn nog steeds afgesloten" aldus Eliane Lamper. Een inwoonster van Jenin zegt dat ze niets heel hebben achtergelaten en dat ze dagenlang omsingeld zijn in hun huizen.

Militante groepen aanpakken

De inval in Jenin deed het Israëlische leger om terroristische infrastructuur op te rollen, zeggen ze. "Hiermee willen ze militante groepen op de Westoever aanpakken en ook is het een manier om te laten zien 'Wij zijn hier en de repressie blijft.' Er is door Israël nog weinig gezegd over of de actie geslaagd is, maar ze hebben wel gezegd dat ze succesvol een militant hebben uitgeschakeld, een lokale Hamasleider" vertelt Lamper. Het is de vraag of het leger vanaf nu wegblijft uit Jenin.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie