Buitenland
BNNVARA

Amerika-journalist Laila Frank: 'Amerikaanse scholen strijdtoneel politiek'

foto: Laila Frankfoto: Laila Frank
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika-journalist Laila Frank: 'Amerikaanse scholen strijdtoneel politiek'

In aanloop naar de midterm verkiezingen gaat Amerika-journalist Laila Frank voor De Nieuws BV op zoek naar de 'Ziel van Amerika'. En die zoekt ze op betekenisvolle plekken in de VS. Zoals in Florida, waar het politieke gevecht tussen de Republikeinen en Democraten zich afspeelt op school.

Video niet beschikbaar

Toen Joe Biden zijn midterm-campagne startte, sprak hij in zijn eerste speech over 'The Soul of the Nation'. Biden doelt hiermee op de normen en waarden, en daarmee de ziel, waarop het land gebouwd is. Maar wat is 'de ziel van de natie' volgens Amerikanen zelf? Frank trekt het land in en onderzoekt het.

'De ziel is in beweging'

Tijdens haar zoektocht beland ze op een middelbare school in Florida. De keuze voor een school komt niet uit de lucht vallen. "Al twee jaar is de school in Amerika het strijdtoneel van de politiek", zegt Frank.

De Amerika-journalist spreekt scholieren over wat 'the soul of the nation' voor hun betekent. Zo spreekt Frank een 17-jarige jongen wiens ouders immigranten zijn uit Cuba. Volgens hem is de ziel van Amerika altijd in beweging en verandert het en staat het nooit vast en ademt het. De scholier kan zich niet vinden in 'the soul' waar Biden over spreekt. "En dat geldt voor veel jongeren die ik hier spreek", zegt Frank.

School als strijdtoneel

De school dient dus als strijdtoneel, en dat komt door Frank door twee wetten die als zware wapens worden ingezet. Frank vertelt dat een van deze wetten het voor ouders mogelijk maakt om bezwaar te maken tegen lesmateriaal en boeken. "Onder het mom van gepastheid, wat al voor interpretatie vatbaar is, kunnen ouders bezwaar aantekenen tegen bepaalde boeken en lesmateriaal", aldus Frank. Het gevolg hiervan is dat in Florida al 411 boeken op scholen verboden zijn vanwege deze bezwaren. Frank geeft aan dat de meeste van deze boeken gaan over seksualiteit en racisme. "Het nummer één verboden boek is een boek over Black Lives Matter."

De tweede wet is de Parental Rights to Education-wet. Onder critici ook wel bekend als de 'Don't Say Gay'-wet. Deze wet heeft bepaald dat je met kinderen tot 9 jaar het niet mag hebben over seksuele geaardheid. Zodra kinderen ouder zijn, mag er alleen gepraat worden over wat 'gepast' is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Docenten verzekerd

Door deze wetten moeten docenten beter opletten op wat ze zeggen. Zo durven docenten sommige vragen van leerlingen niet meer te beantwoorden, angstig voor de reactie van ouders. Frank sprak een docente die aangaf dat leraren nu voor 3 miljoen dollar verzekerd zijn, rekening houdend met de aanklachten die ze tegen zich kunnen krijgen van ouders. Frank zegt dat deze wet zorgt voor allerlei beperkingen en dat mensen, ook schoolbesturen, bang zijn.

School geen leerplek meer

Ook voor de studenten is de school hierdoor geen plek meer om nieuwe dingen te leren, merkt Frank op. "Pubers vinden vaak hun weg wel, maar school is daar nu geen plek meer voor." Veel onderwerpen zijn niet meer bespreekbaar en boeken zijn steeds minder beschikbaar. Frank zegt dat dit vooral voor kinderen die het thuis niet goed hebben, een slechte ontwikkeling is.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie