Suriname dreigt ten prooi te vallen aan de georganiseerde misdaad
- Nieuws
- Suriname dreigt ten prooi te vallen aan de georganiseerde misdaad
Suriname dreigt ten prooi te vallen aan de georganiseerde misdaad. De Surinaamse politie werkt onder erbarmelijke omstandigheden waarbij Surinaamse misdaadorganisaties stevige banden hebben met de georganiseerde misdaad in Nederland. Voor de Nederlandse Politiebond is de maat vol: de bond stuurde een alarmerende brief naar premier Rutte en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. De voorzitter van de politiebond, Jan Struijs, en correspondent Harmen Boerboom schetsen een verontrustend beeld van de veiligheid in Suriname bij De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De voorzitter van de Nederlandse Politiebond geeft aan dat de brief is verstuurd vanwege een opstapeling van problemen die nu plaatsvinden in Suriname. Zo is er bij de politie corruptie, zijn de rechercheteams zwaar overbelast, neemt het aantal woningovervallen toe en is er geen materiaal om goede surveillances in het binnenland uit te voeren.
Georganiseerde misdaad
Struijs vindt dat Nederland Suriname hierin moet helpen. Want ook blijkt dat veel Nederlandse criminelen actief zijn in Suriname. Struijs zegt dat de problemen in Suriname intensiever zijn geworden. De voorzitter geeft aan dat de democratisch gekozen regering een steuntje in de rug nodig heeft om de rechtstaat op de rails te krijgen. "Deze democratische regering bestaat pas twee jaar en het duurt nog wel even voor de toekomstbeelden verzilvert kunnen worden. De regering bevindt zich in een overgangsfase waarin kwaadwilligen invloed kunnen krijgen."
Verleiding voor corruptie is groot
Correspondent Boerboom herkent het beeld dat Struijs schetst. "Het is de combinatie tussen een nieuwe regering die voortvarend te werk wil gaan en weinig geld heeft en de politie die nu meer moet gaan doen door het nieuwe beleid, maar onderbemand is en te weinig betaald krijgt. Dat maakt de verleiding voor corruptie groot."
Belangrijkste boodschap
Het belangrijkste is volgens Struijs het helpen van het versterken van de rechtstaat, omdat de democratie anders ook geen kans krijgt. Ook geeft Struijs aan dat Nederland nog schatplichtig is. "Na de Surinaamse onafhankelijkheid heeft Nederland geld gegeven, maar omgerekend krijgen ze nog miljarden van ons tegoed." De voorzitter geeft aan dat de geldstroom ook gestopt is vanwege onder andere de Decembermoorden. "Ondanks deze legitieme redenen is Nederland nog steeds schatplichtig aan die belofte van toen."