Buitenland
VPRO

Korea-deskundigen vrezen voor escalatie: 'grootste dreiging sinds 1950'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Korea-deskundigen vrezen voor escalatie: 'grootste dreiging sinds 1950'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kondigde in zijn nieuwjaarstoespraak aan Zuid-Korea op te nemen in de grondwet als "vijand nummer één". Hij voegde daar een onheilspellende boodschap aan toe: "We willen geen oorlog, maar we lopen er ook niet voor weg." Is het een verkapte oorlogsverklaring? Korea-deskundige Remco Breuker vertelt bij Bureau Buitenland waarom experts zich grote zorgen maken.

Video niet beschikbaar

Grootste dreiging sinds 1950

In een recent verschenen rapport winden zij er geen doekjes om: er is sinds 1950, toen Noord-Korea en Zuid-Korea zich opsplitsten, niet zoveel dreiging tot oorlog geweest op het schiereiland als nu. Deskundigen die tot nu toe altijd hebben beweerd dat Noord-Korea met diens acties aandacht probeert te krijgen om in gesprek te gaan met de Verenigde Staten, geven nu aan dat de toon van Kim Jong-un in zijn nieuwjaarstoespraak reden geeft tot zorgen voor escalatie.

"Ik schrok er wel van, toen ik dat las", vertelt Remco Breuker, verbonden aan de Universiteit Leiden en zelf ook expert op het gebied van Noord-Korea. Breuker ziet ook een duidelijke verandering in de retoriek van Kim Jong-un. "Hij heeft vaker het woord oorlog in zijn mond genomen. Wat nu wel duidelijk anders is dat hij Zuid-Korea uit de categorie van broeder of zusternatie heeft verwijderd." Volgens Breuker opent dit de weg voor acties tegen Zuid-Korea.

Quote

Het zit onvrije staten in de wereld momenteel mee, en Noord-Korea laat die kans niet zomaar aan zich voorbij gaan.

Remco Breuker

Timing

Volgens Breuker kan je de uitspraak van de Noord-Koreaanse leider niet geïsoleerd zien van de ontwikkelingen in de rest van de wereld. "Noord-Korea die Zuid-Korea uitdaagt, en daarmee ook Japan en de VS, die doet het niet in isolatie. Het is niet voor niets dat de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse zaken van Noord-Korea nu in Moskou is."

"Het gebeurt op een moment dat er op meerdere plekken in de wereld conflicten zijn tussen twee machtsblokken. Noord-Korea ziet een kans om gebruik te maken van een geopolitiek klimaat dat hen ten goede komt. Het zit onvrije staten in de wereld momenteel mee, en Noord-Korea laat die kans niet zomaar aan zich voorbij gaan". Zeker niet, legt Breuker uit, als Amerika de handen vol heeft aan Oekraïne en Gaza. "Amerika kan maar zoveel tegelijkertijd".

Is Noord-Korea op oorlog uit? & Slowakije als nieuw zorgenkind van de EU - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie