Buitenland
MAX

Hoe voorkom je somberheid door het Gaza-Israël conflict? 'Gebruik geen sociale media'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voorkom je somberheid door het Gaza-Israël conflict? 'Gebruik geen sociale media'

Wie naar het journaal kijkt kan snel somber worden van de gruwelijke beelden uit Israël en Gaza. En dan te bedenken dat die beelden nog gefilterd zijn door journalisten. Maar op X, voorheen Twitter, zijn beelden te zien die veel gruwelijker zijn. Zelfs van slachtoffers die niet onherkenbaar zijn gemaakt. Mediapsycholoog Mischa Coster vertelt in Villa VdB hoe mensen zichzelf hiertegen kunnen beschermen.

Video niet beschikbaar

Ieder mens reageert anders op afschuwelijke beelden, zegt Coster: "De beelden vanuit Israël en Gaza roepen bij elk mens emoties en gevoelens op, maar per persoon verschilt welke emoties het oproept. Bij sommige mensen komt er walging, maar er zijn ook mensen met angst. Zeker als mensen het gevoel hebben dat het voor henzelf gevolgen heeft." Dat ieder mens verschillend reageert kan zorgen voor irritaties. Mischa Coster: "Als de een angstig wordt en de ander boos, dan kan je een conflict krijgen met de mensen om je heen."

9/11 en Irakoorlog

Op de korte termijn zijn de reacties en gevolgen van gruwelijke beelden verschillend, maar op de lange termijn is die voor veel mensen hetzelfde. Coster: "Uit onderzoek blijkt dat als mensen 3 à 4 uur per dag zulke verschrikkelijke situaties volgen, ze dezelfde PTSS-klachten kunnen krijgen als mensen die bij de situatie aanwezig zijn. Dit is onderzocht naar aanleiding van 9/11 en de Irakoorlog."

Toch hebben mensen de neiging om zulke traumatische beelden op te zoeken, zegt de mediapsycholoog: "We horen veel dingen en daarom willen we graag weten wat de impact en omvang van het verhaal is. Beeld zorgt dat we er meer gevoel bij krijgen."

Impact sociale media

Bij vorige gewelddadige conflicten waren journaals nog de belangrijkste bronnen van video’s. Daar zat een redactie achter die al beelden filterde, maar door sociale media is dat anders geworden vertelt Coster: "Vroeger kon je zelf bepalen wat je zag, nu doet een algoritme dat. Dus als je schokkende beelden wilt vermijden, moet je eigenlijk geen sociale media gebruiken."

Ook een waarschuwing vooraf zou volgens Mischa Coster niet helpen. "We willen toch zelf bepalen of we de beelden schokkend vinden. De nieuwsconsument moet een gulden middenweg zoeken door vooral het nieuws te volgen via de officiële kanalen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie